Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem CO2 pomocou kvasnic...

Zdravim... pozeram, ze sa poradna pekne rozrasta...

Mam 60 l akvarium, kde chovam nejake tie rybicky a zopar rastlin, ktorym sa mimochodom celkom dobre dari (dokonca uz mam za posledny mesiac na jednej rastline dva kvety), trapi ma vsak vyrova co2 pomocou susenych kvasnic. Mam 0,5l flasu, kde som daval 3 gramy normalneho drozdia a 100 gramov cukru. Toto bolo fajn, bublalo to niekedy aj 3 tyzdne v zavislosti od pocasia, ale kedze drozdie ma obmedzenu "zivotnost" bolo mi luto ho vyhodit a znova kupovat nove. Tak som si kupil susene drozdie, ale akosi mi nesedi. Ma prudku reakciu, buble len nejaky tyzden a podla znacky zvykne niekedy aj "vykypiet". Samozrejme na toto mam druhu 0,5 l flasu, cez ktoru precistujem bublinky. Ide mi vsak o to, ci ma niekto z vas skusenosti so susenym drozdim... resp. aku znacku by ste doporucili... alebo zostat pri normalnom drozdi?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ty novější produkty jsou nevyzputatelné, protože jeden druh kvasnic kvasí třeba týden a jiný při tom…
Kráťa 17.08.2009 17:03
Kráťa
Kráťo, kvásek původně není z kvasnic, ale z obilí (ale kvasnice kvasí taky, to jo). CO2 s rybičkami…
Kurt 17.08.2009 17:14
Kurt
Je jedno z čeho máš kvásek. Samozřejmě ten na chléb býval z obilí a vždy se ho kousek odebralo... A…
Kráťa 17.08.2009 22:40
Kráťa
Kráťa: To je moc krásný a velmi názorný vysvětlení procesu kvašení, takové podání jsem ještě neslyše… nový
boaedon 02.09.2009 09:01
boaedon
Zdravim, pouzivam take PET lahev a na noc vytahuji hadicku z vody. Jak jste na tom vy? Mate nejakou… nový
Milhaus 04.09.2009 10:52
Milhaus
Hadicku nechavam aj cez noc... je to 60l akvarium a 0,5l PET flasa s naplnou 3g vela nevypusti... re… poslední
Intex 14.09.2009 22:36
Intex

Ty novější produkty jsou nevyzputatelné, protože jeden druh kvasnic kvasí třeba týden a jiný při tom samém cukru dejme tomu 3 dny, aby to bylo rychle, přičemž výsledek (množství CO2 a alkoholu) je v obou případech stejný.
Já bych asi zkusil koupit obyč droždí a vždy odebral kousek kvásku, který se množí a neustále jaksi "uchovával" jeden kvásek.
Jak to souvisí s rybičkami netuším.

Kráťo, kvásek původně není z kvasnic, ale z obilí (ale kvasnice kvasí taky, to jo). CO2 s rybičkami souvisí jen okrajově - daleko více souvisí s kytičkami, v našem případě akvarijními (vodními). Ony totiž jak známo kytičky provozují činnost zvanou fotosyntéza, ke které potřebují právě CO2.
Takže CO2 se do akvária přidává pro lepší růst a zdraví kytiček.
K dotazu - kolik dáváte sušeného droždí a kolik cukru?

Je jedno z čeho máš kvásek. Samozřejmě ten na chléb býval z obilí a vždy se ho kousek odebralo... A byl víceméně jakýsi "věčný". Ale pravda, pekař nejsem. Můj obor je kvašení něčeho jiného.
To už se "CO2čkují" i vodní rostliny jo?
Já bych asi kvasil vína a jak mi vždy uniká CO2 z toho "bublifuku" na demižonu, dal bych tam hadičku a šup do akvárka. A když by jedno víno třeba po třech týdnech přestalo "bublat", šup založit další :-)

Hehe když to píšu, tak jsem si vzpomněl, jak jsem jednou studentovi na praxi vysvětloval co to jsou kvasnice a proces kvašení :-)

Kvasnice jsou taková malá zvířátka, co žerou cukr, prdí CO2 a kadí alkohol. Přitom jak se mají dobře, tak se stále množí. No a jak se množí, tak při tom vzniká i teplo.
Když jim však dojde cukr, žerou samy sebe.

Hadicku nechavam aj cez noc... je to 60l akvarium a 0,5l PET flasa s naplnou 3g vela nevypusti... regulaciu nemam ziadnu, akurat vidim bublinky, ktore prechadzaju cez dalsiu precistovaciu 0,5l flasu. Zdalo sa mi zbytocne vytahovat hadicku na noc von, aj ked z pociatku som to robil, kedze rastlin mam viac nez dost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru