Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Okousane rostliny v akvariu

Dobry den,

jsme uplni zacatecnici s akvaristikou a potrebovali bychom poradit, proc nam ryby okusuji rostlinky. Kousky rostlinek pak plavou na povrchu, tak nevime, jestli je to normalni nebo kde je chyba.
Akvarium ma 56 litru, mam v nem 7 neonek, 2 pavi ocka, 2 black molly, 2 gold molly, 2 cichavce, 2 plata, 2 pancernicky, 2 ancistruse a 2 sneky.
Tochu problem je, ze nevim nazvy rostlinek, ale myslim si, ze to je Cabomba a Limnophila - obe takove hodne narasene rostlinky a taky jim ze stonku rostou korinky. Rybky okusuji jednotlive listecky. Pak tam mame jeste takovou listnatou, cervenejsi rostlinku - nevim, jesti to muze byt Alternanthera. Ta ma listecky uplne derave, rozkousane.
Krmime jednou denne a jednou v tydnu maji pust. K akvarku mame filtr bez vzduchovani. Teplota cca 24.
Chybi rybam neco, ze rostlinky okusuji? A jak jsem zminovala ty korinky ze stonku, lze rostlinky strihat a tak mnozit?
Predem diky moc za rady
Jitka

Předmět Autor Datum
Moc informaci to neni. Rostlinky muzes mnozit rizkovanim. Korinky nestrihej. Rybkam zkus obcas dat z… nový
Milhaus 05.01.2010 14:12
Milhaus
Ahoj, ony živorodky jsou rostlinožravé ryby, takže je to celkem přirozené - zvláště u drobnolistých… nový
Arutha 05.01.2010 14:41
Arutha
Diky moc za rady a info, ze to je docela normalni :-) Co se tyka hnojeni - pri zakadani jsme pod pis… nový
Jitka12 05.01.2010 17:41
Jitka12
ta červená alternanthera mi roste jak šílená a vůbec nehnojím.. Neustále odstřihuji a sázím znovu..… nový
ellienka 18.01.2010 12:58
ellienka
Dobrý večer,mám kytku egerie densa celou dobu byla hustá v pořádku a teď mi po ní zbývá pouze stonek… nový
Císař 11.03.2014 20:17
Císař
Zřejmě to bude skalára mám stejny problém nový
Ooo 01.04.2018 10:10
Ooo
Taky se mi to stává, ale pokud to rybám neškodí není důvod nic řešit. Osobně taky nevím, zda-li se j… poslední
davoule 05.07.2018 21:40
davoule

Ahoj,

ony živorodky jsou rostlinožravé ryby, takže je to celkem přirozené - zvláště u drobnolistých kytek typu cabomba se to může snadno stát - tam jdou ty listy pryč samy. Taky kytkám dají občas co proto šneci.
Nicméně v akváriu nemáte žádného pořádného rostlinožrouta, takže ještě není čas na paniku:-)
Myslím, že by částečně problém mohl být i ve hnojení . resp. v jeho absenci. hnojíte kytky nějak? Když tyhle kytky chřadnou, uvolňují se jim listy - nemusí to být ani okusováním od rybek. Zejména ta červená alternanthera bude dost náročná na přihnojování, hnojiva pro červené kytky by měla obsahovat dost železa - jinak červené kytky rychle odcházejí - tak bych si vysvětlil díry v listech.

No a k ožírání rybkama - nejspíš nezbude než krmit o malinko více, třeba dvakrát denně o něco nižží dávku. Spolu s přihnojováním a dobrým světlem se dostanete do fáze "silné kytky a nažrané ryby" kdy by všechno mělo fungovat jak má:-)

Co se týká řízkování cabomb - jde to;-)

Diky moc za rady a info, ze to je docela normalni :-) Co se tyka hnojeni - pri zakadani jsme pod pisek v miste vsazeni kyticek davali jakousi raselinu ci co, takze kytky by mely mit zivin dost, taky teda rostou jak z vody :-) Zkusime zvysit ty krmici davky a pridat zelene. Jeste jednou diiiiiky!!!

ta červená alternanthera mi roste jak šílená a vůbec nehnojím.. Neustále odstřihuji a sázím znovu.. Odstřihuji i vršky bez kořínků - rychle si je vytvoří, ať už je nechám pár dní jen tak plavat, nebo je zasadím.
Akvárko 56 litrů? 1 litr je na 1cm rybky.. tudíž může být ve vodě příliš chemikálií z výkalů ryb a šneků.. A bez vzduchování se mohou kytky "dusit".

Dobrý večer,mám kytku egerie densa celou dobu byla hustá v pořádku a teď mi po ní zbývá pouze stonek.Chci se zeptat mohou to ukusovat některé z těchto druhů ryb? Čichavec Perleťový,Parmička čtyřpruhá,Blackmolla,Stříbrná Molla,Mečovka červená,Vídeňská,paví oko,Skalára,Ancistrus, 8x Ancistrus,Pancéřníček Kropenatý,Zlatopruhý.Prosím poraďte,jaké hnojivo této rostlince dodávat,údajně nemá pevné kořeny (živí se údajně z vody). Případný e-mail Cisarw@gmail.com Děkuji předem za odpověď.Císař

Taky se mi to stává, ale pokud to rybám neškodí není důvod nic řešit. Osobně taky nevím, zda-li se jedná o problém, ale když se mi to už asi dvakrát stalo, po nějaké době ryby přestaly a rostliny se zregenerovaly. Nikdy nebyly nakonec napadeny tak, aby jim to způsobilo úhyn.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru