Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno paraziti v akváriu (mikro žížalky)

Dobrý den.
Máme dva Axolotky mexické. Jednoho bílého, druhého hnědého. Koupili jsme jim nový vzduchový filtr, od té doby mají ještě čistější vodu. Dávali jsme jim mraženou stravu (krůtí srdce, patentky), ale pak jsme změnili stravu na hovězí srdíčko, které je doporučováno. Vše klapalo v pohodě, až před pár dny se nám v akváriu objevili nějací paraziti, kteří vypadají jako mini mokro žížalky...asi cca půl centimetru dlouhé, a plavou mezi nima. Nevíme jestli je mají Axíci také v sobě. Koupili jsme Multi Medical..léčivo s širokým spektrem účinnosti. Na pár dní byl klid, ale zase se objevili a zdá se že se množí. Budeme čistit celé akvárium a vyvařovat veškeré domečky a štěrk, vyčistíme rostliny. Jen by mě zajímalo, jestli nám můžete říct z čeho se takové živé potvory v akváriu vytvoří?? Může to být z kousků shnilého toho hovězího srdce třeba?? Nebo z rostlin?? Ty už tam máme ale delší dobu a předtím tam potvůrky potvorovaté nebyly. Máme strach, že jim můžou ublížit.¨
Ve zverimexu na nás koukali jak puci, když jsme jim řekli, že jsou to malé potvory plovoucí ve vodě. Řekli nám, že většinou bývají paraziti buď uvnitř ryb, nebo mají kožní problémy, které jdou na kůži "ryby" poznat. Na axících však na kůži nic poznat nelze.
Děkuji za váš názor, popřípadě radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Osobně si myslím, že jde o parazitické hlístice, nejspíš rodu Capillaria : www.aquar.cz. Ale mohu se…
RITCHI 05.12.2010 11:42
RITCHI
kapilarie jsou na sirku dost "titerne", ale dlouhe byvaji az skoro ke dvema centimetrum. A co je asi… nový
JaBula 07.12.2010 14:57
JaBula
Druhý názor (RITCHI) mě docela zhrozil :-I ..jak jsem si na netu přečetla o parazitických hlísticích… poslední
akuka .. Eva 14.12.2010 01:04
akuka .. Eva
Všem Vám moc děkuji za Váš názor. Každopádně ještě než jsem si přečetla váši odpověď (Vipera), stihl… nový
akuka .. Eva 14.12.2010 01:01
akuka .. Eva

kapilarie jsou na sirku dost "titerne", ale dlouhe byvaji az skoro ke dvema centimetrum. A co je asi hlavni - neopousteji dobrovolne telo hostitele, a pokud ano, rozhodne dlouho neprezivaji. Ve vode je tak mozne najit pouze vajicka, ktera pri sve velikosti nejsou pouhym okem patrna. Osobne se priklanim k Viperovu nazoru, ze jde o nejake neparaziticke "zouzele". At uz o larvy nejakych dipter, nebo treba nejake oligochety (nekteri mirne komplikuji zivot maximalne snekum - otazka jestli v akvarku treba nejaci prezivsi sneci nejsou), zbytek ziveho krmeni z drivejska(patentky, nitenky), nebo plostenky. Pokud chce mit tazatelka jistotu, ze nejde o nejakou parazitickou hlistici (u axolotlu spis o nejakeho rhabdiasida nebo strongylida), je mozne mi dotycna zviratka odlovena z akvaria prinest na fakultu, jedno kouknuti pod lupou nebo mikrakem by melo stacit.

Druhý názor (RITCHI) mě docela zhrozil :-I ..jak jsem si na netu přečetla o parazitických hlísticích, tak jsem dostala spíš depky, co nás ještě bude čekat, a jestli se z toho vůbec vylížem.. :-(
Jak jsem tam četla, jaké to jsou potvory potvorovaté..a že ryběnky na ně většinou nakonec umírají..tak jsem si pomalu říkala..tak to bude Axolotlíků konec. :-(( Každopádně vyzkoušela bych všechny ty léčiva, o kterých se tam psalo i v případě těchto hlístic.

Za třetí nabídku (JaBuly) velmi děkuji :-), myslím tím přinést tyto potvůrky pod mikroskop...nicméně tím, že jsme očistu skutečně učinili (měli jsme strach, takže rychlost byla u nás rychlejší než blesk..nebo spíš u mého přítele), tak jsme...alespoň zatím!!!, tyto potvory nějak zlikvidovali!!
Dnes už je to osmý den po vyčištění akvárka, a zatím jsme tam ty mikro žížalky nespatřili. Každopádně omlouvám se za nedostačující a trochu klamavou informaci...v té rychlosti jsem psala, že byly cca 0,5 cm dlouhé..ale ony byly některé už aj centimetr dlouhé.. :-I
No prostě hnusné malé potvory.
Takže ještě jednou děkuji všem za názor a určitě se na vás znovu obrátím, pokud budou problémy. Je to fajn, že existují alespoň takovéto stránky, které takhle můžou "lajkovi" pomoci v tom, co se běžně ve zverimexu nedoví...co mu nejsou prodavači schopni říci, co není v jejich možnostech..
Takže ještě jednou DÍKY!!! Vám všem třem..

Nevím jak se tady přesně odpovídá..jestli jedna odpověď a vidí ji všichni, nebo každému zvlášť..takže vám to píšu 3v1...všem stejně.. :-)

Každopádně ještě jedna věc..pokud by se ti paraziti - neparaziti znovu objevili, určitě bych využila vaši nabídku paní JaBulo :-) ..už jen ze zajímavosti co to ty potvory vůbec jsou..
Zatím se však vrátilo vše do starých kolejí..a momentálně je čistá voda a jediné co v ní plave jsou naši dva Axolotlíci..Bolek a Lolek. :-)
Děkuji!!!

Všem Vám moc děkuji za Váš názor.
Každopádně ještě než jsem si přečetla váši odpověď (Vipera), stihli jsme očistu učiniti. Přesto, že jsme tímto totálně zničili všechny kultury, které tam již měli vytvořené, dali jsme jim čerstvě odstátou vodu již několik dní předtím. Vyvařili jsme veškeré domečky, všechen štěrk, pořádně vyčváchali rostliny, kouli - rostlinu pro jistotu vyhodili, a Axíky taky ještě nechali proplout odstavenou vodou, než šli do akvárka. :-)
Ohledně té stravy..víceméně v tom dá se říct ještě tápeme. Začli jsme mraženými patentkami a krůtím srdcem..a pak se někde dočetli, že klasické čerstvé syrové hovězí srdíčko je daleko lepší.. Tak jsme přešli víceméně na srdce, které jsme jim nařezali na proužky, a zbytek si nakrájeli "na žížalky" do mražáku. Je ale pravda, že když ho pak vykákli, někdy bývaly zbytky na dně nějakou dobu, než jsme ho třeba vytáhli, nebo než jsme si všimli.
Nítěnky nám doporučovány naopak nebyly..že v nich naopak můžou být i parazitíci a nemoce. :-I :-o
Žížaly prý jsou nejlepší..a rybičky ano. Akorát problémek jest v tom, že žížalek jsme stihli nasbírat před zimou pouze 5!! :-D a dvě z nich už mají v sobě. :-))
No a se třema zbylýma si jaksi do jara nevystačíme. :-)
U rybek by to bylo supr, ale máme zase jiný problém!!! Bolek (hnědý axolotlík) ten spapá a pochytá snad všechno..je to velmi akční Axolotlík.. Lolek (bílý Axolotlík albínek) je pasívní...tudíž pochybujeme o tom, že by ulovil živou rybku, a myslíme si, že by mu je Bolek všechny sežral. :-(
Proto měli rybky pouze dvakrát, a to jako dezééért..a to myslíme, že stejně jenom jeden z nich. Takže by se nažral pouze jeden a druhý umřel hlady.. :-( A rozdělovat je nechceme. Ani vlastně nemůžeme..akvárko jest pouze jedno. :-)
Ještě mi psal pán na Světu zvířat v poradně obojživelníků, že Axolotlíky krmil taky syrovým filé..??? Jako koupit mražené filé jako tresku, nebo čerstvou rybu čerstvě zabitou..a pak ji naporcovat a dát do mražáku..??? :-o
Nevím..
Teplotu máme v létě kolem 25 stupňů...bohužel.. ,a teď kolem 20-22.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru