Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Paraziti na skle akvária

Dobrý den, chtěla bych moc poprosit o radu. Máme zhruba 2 týdny nové akvárium 54 litrů. Pořídili jsme si neonky a paví očka, na dně máme dva pancéřníčky. Dnes jsem si všimla miniaturních bílých červíků na skle akvária. Jsou maximálně 1mm dlouzí a není jich tam zatím mnoho. Pravdou je, že nám od spuštění akvária uhynula již třetí ryba. Kdysi jsem byla aktivní akvarista, ale už jsem prakticky všechno zapomněla a jen doufám, že se nejedná o ploštěnky. Krmíme normálním suchým krmivem, filtrujeme a svítíme cca 12 hodin denně. Můžete prosím někdo poradit, bojím se, abychom nemuseli přistoupit k nějakým drastickým opatřením.
Děkuji moc předem
Petra

Předmět Autor Datum
Tak dneska ráno další problém, některé ryby mají červené vyboulené oči, jiné zase sytě červené žábry…
Hawy 20.12.2011 07:29
Hawy
mne to príde tak, že asi to celé akvárium je od začiatku zle založené (možno príliš chvatne ? ). Ko… nový
perenquen 20.12.2011 09:30
perenquen
No ono to asi bude tak jak říkáš. Rybek máme v akváriu cca 20, samé prcky, nic velkého. Akvárium jsm… nový
Hawy 20.12.2011 09:49
Hawy
Zapomněla jsem ještě dodat, že vše bylo vyčištěné, proprané, čisté...jen jsme jaksi nedodrželi ten t… nový
Hawy 20.12.2011 09:52
Hawy
Těch rybek je tam moc, na padesát litrů... a moc brzo. Teď bych radila denně měnit cca třetinu vody… nový
Evva 20.12.2011 12:22
Evva
Já nevím, máme tak ty bílé červíky na skle a jedna z ryb má červené vyboulené oči, včera jedna takov… nový
Hawy 20.12.2011 14:23
Hawy
Osobne si myslím, že "červíky" na skle nie sú priamou príčinou zdravotných problémov rybiek. Z času… nový
perenquen 20.12.2011 16:16
perenquen
Normální vodovodní, u nás je relativně měkká, ošetřená navíc aquatanem... poslední
Hawy 20.12.2011 23:36
Hawy

mne to príde tak, že asi to celé akvárium je od začiatku zle založené (možno príliš chvatne ? ).

Koľko je tam vlastne tých rybičiek? Aký bol postup pri zakladaní akvária ? Kedy tam prišli rybky ? Aké sú vlastnosti vody (ak sa to dá zistiť) ?

Ideálne pri zakladaní akvária je preprať kúpený štrk v čistej vode, takisto dekoráciu vydrhnúť čistou kefou alebo niečim podobným pod prúdom studenej vody, dať do prázdneho akvária a napustiť vodou. Nechať tak cca týždeň, pritom sa môže testovať technika (filter, prípadne ohrievač). Potom nasadiť rastliny a nastaviť osvetlenie. Pozorovať, či sa v akváriu neobjavia nejaké zavlečené potvorky, a ak hej, vyskúmať, či sú pre ekosystém akvária neškodné. Po ďalšom týždni začať s pridávaním rybiek, radšej najprv len zopár.

Väčšina úspechu v zakladaní akvária spočíva v trpezlivosti :!::-), väčšina neúspechov naopak v unáhlenosti. Samozrejmosťou by mala byť opatrnosť pri kúpe rybiek, ak v obchode majú hoci len v niektorých akváriach zjavne choré kusy, je riziko zanesenia chorôb aj na tie čo vyzerajú zdravo.

No ono to asi bude tak jak říkáš. Rybek máme v akváriu cca 20, samé prcky, nic velkého. Akvárium jsme zajížděli jen dva dny a něco jsem si přitáhla buď s rostlinkami nebo s rybkami...každopádně teď nevíme co použít, vypadá to na likvidaci celého akvárka se vším všudy:-( V obchodě jsem se snažila vybírat z nádrží, kde se nemocné rybky nenacházejí, ale jelikož nemají karanténu a rybky kupují každý týden, nepoznám, zdali je některá nakažená nebo ne. A žádného akvaristu chovatele jsem u nás nenašla:-(
Tak co s nimi? Má cenu to začít léčit? Akvárium dostala dcera k vánocům a neumím si představit, jak bude vyvádět, až ho budeme zase rušit:-(

Těch rybek je tam moc, na padesát litrů... a moc brzo. Teď bych radila denně měnit cca třetinu vody za odstátou, krmit minimálně, musí běžet filtrace a zasadit co nejvíc živých, rychle rostoucích rostlin. Rybky byly nejspíš zdravé, ale nezvládají to nově založené akvárko, asi ztráty budou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru