Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Paraziti na skle akvária

Dobrý den, chtěla bych moc poprosit o radu. Máme zhruba 2 týdny nové akvárium 54 litrů. Pořídili jsme si neonky a paví očka, na dně máme dva pancéřníčky. Dnes jsem si všimla miniaturních bílých červíků na skle akvária. Jsou maximálně 1mm dlouzí a není jich tam zatím mnoho. Pravdou je, že nám od spuštění akvária uhynula již třetí ryba. Kdysi jsem byla aktivní akvarista, ale už jsem prakticky všechno zapomněla a jen doufám, že se nejedná o ploštěnky. Krmíme normálním suchým krmivem, filtrujeme a svítíme cca 12 hodin denně. Můžete prosím někdo poradit, bojím se, abychom nemuseli přistoupit k nějakým drastickým opatřením.
Děkuji moc předem
Petra

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak dneska ráno další problém, některé ryby mají červené vyboulené oči, jiné zase sytě červené žábry…
Hawy 20.12.2011 07:29
Hawy
mne to príde tak, že asi to celé akvárium je od začiatku zle založené (možno príliš chvatne ? ). Ko…
perenquen 20.12.2011 09:30
perenquen
Zapomněla jsem ještě dodat, že vše bylo vyčištěné, proprané, čisté...jen jsme jaksi nedodrželi ten t…
Hawy 20.12.2011 09:52
Hawy
Těch rybek je tam moc, na padesát litrů... a moc brzo. Teď bych radila denně měnit cca třetinu vody…
Evva 20.12.2011 12:22
Evva
Já nevím, máme tak ty bílé červíky na skle a jedna z ryb má červené vyboulené oči, včera jedna takov…
Hawy 20.12.2011 14:23
Hawy
Osobne si myslím, že "červíky" na skle nie sú priamou príčinou zdravotných problémov rybiek. Z času… nový
perenquen 20.12.2011 16:16
perenquen
Normální vodovodní, u nás je relativně měkká, ošetřená navíc aquatanem... poslední
Hawy 20.12.2011 23:36
Hawy

mne to príde tak, že asi to celé akvárium je od začiatku zle založené (možno príliš chvatne ? ).

Koľko je tam vlastne tých rybičiek? Aký bol postup pri zakladaní akvária ? Kedy tam prišli rybky ? Aké sú vlastnosti vody (ak sa to dá zistiť) ?

Ideálne pri zakladaní akvária je preprať kúpený štrk v čistej vode, takisto dekoráciu vydrhnúť čistou kefou alebo niečim podobným pod prúdom studenej vody, dať do prázdneho akvária a napustiť vodou. Nechať tak cca týždeň, pritom sa môže testovať technika (filter, prípadne ohrievač). Potom nasadiť rastliny a nastaviť osvetlenie. Pozorovať, či sa v akváriu neobjavia nejaké zavlečené potvorky, a ak hej, vyskúmať, či sú pre ekosystém akvária neškodné. Po ďalšom týždni začať s pridávaním rybiek, radšej najprv len zopár.

Väčšina úspechu v zakladaní akvária spočíva v trpezlivosti :!::-), väčšina neúspechov naopak v unáhlenosti. Samozrejmosťou by mala byť opatrnosť pri kúpe rybiek, ak v obchode majú hoci len v niektorých akváriach zjavne choré kusy, je riziko zanesenia chorôb aj na tie čo vyzerajú zdravo.

Těch rybek je tam moc, na padesát litrů... a moc brzo. Teď bych radila denně měnit cca třetinu vody za odstátou, krmit minimálně, musí běžet filtrace a zasadit co nejvíc živých, rychle rostoucích rostlin. Rybky byly nejspíš zdravé, ale nezvládají to nově založené akvárko, asi ztráty budou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru