Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Léčení krupičky

Dobrý den,

už skoro týden se snažíme vyléčit rybyčky od krupičky,ale zatím marně.Jediné je ,že se krupička nerozšířila na ostatní rybky.Léčíme solnou lázní s hodně vzduchováním a teplotě 3O stupňů.Mají to jen mřenky nádherné a už čtyři pošly.Každý den ráno se děsím, kdy zase nějaká rybka odejde.
Prosíme o radu co s tím dále,už si nevíme rady.Máme přerušit solnou léčbu a nasadit chemii?
Děkuji za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, nechci zakládat nové vlákno, tak to zkusím vložit sem. Máme stejný problém jako mišák6. T…
Aartte 12.01.2012 09:04
Aartte
Dobrý den, řešíme stejný problém.Zatím po týdnu se nemoc nerozšířila,ale 4 mřenky uhynuly.Se solnou…
mišák6 12.01.2012 11:46
mišák6
Já bych se tý chemie u pancéřníčku asi zas tak moc nebála, pokud se použije s rozumem. Sice se obecn…
Réza 12.01.2012 21:51
Réza
Esha Exit by snad měla být trochu jemnější... a je pravda, že o pancéřníkách se toho navykládá a spo… nový
Y Draig Goch 14.01.2012 15:45
Y Draig Goch
:-D Přesně...osolit, provzdušnit a přitopit dost věcí spasí, já jsem zas snad nikdy neměla tu vodnat… nový
Réza 14.01.2012 19:46
Réza
Dobrý večer, chtěla jsem poděkovat ua rady a zkušennosti.Solná lázeň,vyšší teplota vody a hodně vzdu… nový
mišák6 14.01.2012 22:54
mišák6
Dobrý den, tak díky zvýšené teplotě, osolené vodě a silnému vzduchování se nám z toho rybky dostali.… nový
Aartte 24.01.2012 17:40
Aartte
S timhle přípravkem zkušenost nemám, ale to dávkování zní logicky, nemyslím si, že byste to předávko… nový
Réza 24.01.2012 20:33
Réza
FMC je hlavně malachitová zeleň, takový všeobecný přípravek. Asi snad jediná chemie, co mám doma. To… nový
Y Draig Goch 28.01.2012 16:53
Y Draig Goch
No malachitku taky používám a v podstatě je to taky ještě methylenkou jediná chemie, co mám, ale je… nový
Réza 28.01.2012 19:37
Réza
Tak jsem dopadla nějak podobně. Před 3 dny jsem tam nalila dle návodu Anti-mykotin, ten mi doporučil… nový
Eva Ch 20.01.2015 10:44
Eva Ch
Dobry den chtel bych se zeptat. mam krupicku a zkousim tu solnou lazen : jak dal pokracovat ? nechci… nový
Smukyto 27.01.2018 12:37
Smukyto
30°C?! Tahle teplota je nebezpečná pro ryby, v případě že je oslabí je pravděpodobnost úmrtí ještě v… nový
davoule 08.02.2018 08:00
davoule
Já teda nevím,ale klasický postup při léčení krupičky je zvýšení teploty na 30°C, aby se urychlil vý… poslední
PaveJan 08.02.2018 08:32
PaveJan

Dobrý den,
nechci zakládat nové vlákno, tak to zkusím vložit sem. Máme stejný problém jako mišák6. Také už týden léčíme krupičku. Zvýšili jsme teplotu vody na 30 stupňů a přidali sůl, ale zatim to neni nic platné. Začalo to na neonkách, ty už to mají teď minimálně, ale u mřenek nádherných to vůbec nemizí. Přidávat nějakou chemii se mi moc nechce, páč máme v akváriu pancéřníčky a sumečky a ty to prý moc dobře nesnášejí.
Předem děkuji za odpovědi

Dobrý den,
řešíme stejný problém.Zatím po týdnu se nemoc nerozšířila,ale 4 mřenky uhynuly.Se solnou lázní budeme dále pokračovat dle rad,tedy 1O dní a pak asi přistoupíme asi k chemii.Máme ještě dvě mřenky, které se postupně léčí s krupičky.Pokud se úplně nevyléčí asi začneme chemií.

Já bych se tý chemie u pancéřníčku asi zas tak moc nebála, pokud se použije s rozumem. Sice se obecně říká, že jsou sumečci citliví na chemii, ale mě se stala taková dost zapeklitá příhoda s mojí matkou a ta mi všechy tyhle teorie vyvrátila:-D Vedle jednoho z akvárek mám malířskej stojan a na skříňce, na který je i to akvárko, mám barvy, ředidla...a krmení pro ryby:-p Dělala jsem zrovna semestrální práci na malbu a měla jsem okolo dost bordel, takže to byla prostě moje chyba, ale máti na štědrej den šla, popadla první lahvičku, co jí přišla pod ruku a její obsah, pod doměním, že jde o krmení, vylila do akvárka. Bylo to disperzní lepidlo:-D A co se stalo? Nic...voda byla k nerozeznání od mlíka, smrdělo to excelentně, lítala jsem s kýblema, jak šílená a kdo přežil? Všichni:D Pancéřníčci dostali snad největší nálož, protože se to začalo usazovat na dně, ale nechcípla jediná ryba. Snad v životě se mi nestalo, že by mi pancéřníčky něco zahubilo a myslim si, že krupička by je skolila spíš, takže pokud máte nemocný ryby, je lepší to rychle vyřešit nějakym chemickym humusem, než se mnohdy bezvýsledně mordovat se solí. Je lepší začít dřív, než čekat, jestli se to do týdne nezlepší, ryby se neléčej, jako s rýmičkou...to pak může popadat klidně celý akvárko a pokud se to nepodchytí včasí a nezačne se to mordovat už při prvních příznacích, pak mnohdy nepomůže ani svěcená voda;-) Teplá voda někdy hodně pomůže, takže to určitě...hodně vzduchovat, udržovat čistou vodu...no a asi bych tam dala nějakou tu chemii. Ale jak říkám, prevence je u ryb účinnější, než léčba...

Esha Exit by snad měla být trochu jemnější... a je pravda, že o pancéřníkách se toho navykládá a spousta lidí mi tvrdila, že jim odcházejí jak na běžícím pásu... a ti naši dva spratkové se normálně klidně poperou o tubifex s mečovkama a nezdá se, že by byli nějak křehký.
Co vím, Sera má přímo na krupičkových preparátech napsáno, že ne ke krunýřovcům apod., ale zase Němec má přísný pravidla...
Sacre bleu, si řikám, vždyť my ještě nikdy krupičku neměli! Akorát pár případů tuberkulózy a pár bakteriálních vodnatelností, ale to byla vždycky jedna ryba a dost... jo a jednou něco, co trochu vypadalo jako b. rozpad ploutví u molly, ale to šlo osolit, provzdušnit, zavitamínovat a bylo...
Díky všem rybím bohům! :beer: Ano, pivovarské kvasnice, ty musí být!

:-D Přesně...osolit, provzdušnit a přitopit dost věcí spasí, já jsem zas snad nikdy neměla tu vodnatelnost ale tuberu? Nenáávidim!:-D Ale když už nám fakt vychcípalo celý akvárko, tak jediný, co tam přežilo, byli pancéřníči a černý tetry...fakt nezničitelný ryby a podle mě na chemii víc trpěj třeba blbý gupky. Fakt nejvíc problému jsem mívala snad jen s gupkama, ty mi vždycky jako jediný tpěly na krupičku a tuberu, máme všechny živorodky kvůli tomuhle napojený na filtr, co je mimo, jinak máme společný filtry, protože si nenecháme kvůli těmhle zmetkům pochcípat všechno:-) Jinak bakteriální rozklad mi párkrát zlikvidoval odchovy bett...když už se do těch ryb něco dá, tak se mnohdy člověk může třeba postavit na hlavu, ale zachrání je dost těžko. Je lepší prevence, ale to se nám to kecá žejo:-D

Dobrý večer,
chtěla jsem poděkovat ua rady a zkušennosti.Solná lázeň,vyšší teplota vody a hodně vzduchování fakt pomohlo.Nejen,že se nenakazily další rybka,ale i ostatek mřenek se už pomalu vyléčilo.
Mám dotaz,chtěli bychom si pořídit větší akvárium t.j. asi tak 200- 300 l akvárium.
Jaké by bylo nejleší vzduchovácí a filtrační zařízení spíše myslím, co dospolehlivosti?
Dala by jste na dno než nate písek na šterk vodní hlínu pro lepší růst rostlin?

Dobrý den, tak díky zvýšené teplotě, osolené vodě a silnému vzduchování se nám z toho rybky dostali. Aspon na chvilku a vlezlo to znovu na neonky, u kterých to začalo. Tak jsme je dali do karanténního akvária a dneska jsme přidali FMC přípravek od Dajany. Jen se mi zdá divné to dávkování. Za tři dny vyměnit 1/2 vody a přidat plnou dávku, 6.den zopakovat, 9.den bez výměny vody přidat půl dávky FMC. 12.den, pokud odezněla nemoc se má dát vše do původního stavu. Jo, a během léčby se prý nemá krmit. Tak se chci zeptat, jestlli to je opravdu tak, aby jsme to nepředávkovali...? Předem děkuji za odpověď

S timhle přípravkem zkušenost nemám, ale to dávkování zní logicky, nemyslím si, že byste to předávkovali, nevím, jak moc je to silné a co v tom je, ale dokonce mi to přijde poměrně málo, ale to záleží na složení. Jinak krmit se samozřejmě musí, 12 dní by to nevydržel ani člověk;-) Vždy by se to ale mělo omezit a dávat jim míň...ale ne, aby hladověli, jsou nemocné, tak potřebují mít z čeho vydžet.

FMC je hlavně malachitová zeleň, takový všeobecný přípravek. Asi snad jediná chemie, co mám doma. Tohle a pak nějaký přípravek jménem Multimedikal, na stejném principu. Chce to opravdu dodržet celý cyklus, i když ryby začnou vypadat zdravě.
A krmit samozřejmě ano, s nějakým odstupem po použití - když ta voda není už tolika ohavně zelená - a opravdu jen po špetkách, aby ryby všechno snědly.

No malachitku taky používám a v podstatě je to taky ještě methylenkou jediná chemie, co mám, ale je to odlitá lahvička od léků, na který je napsáno malachytová zeneň, takže to znám:-D Co se týče intervalů dávkování, tak nedodržuju předepsaný postupy a podle toho, jak jsou ryby napadený jim to tam dávám ob den, nebo jednou za tři dny v poloviční dávce a ten druhý den vyměňuju polovinu vody a funguje to. Dobrý je to zopakovat, i když už ryby vypadaj zdravě, rádo se to vrací. Je možný vyzkoušet vlastní postup, ale vždy se musí v závislosti na těch intevalech použít vhodný množství, takže bych se držela návodu. Jinak hodně se mi osvědčilo vylovit nemocnou rybu do kelímku s koncentrovanější dávkou tý malachytky, nechat jí v tom tak půl minuty a pustit zpátky. Ale tohle bych udělala spíš tak jednou dvakrát, je to docela driák.

Tak jsem dopadla nějak podobně. Před 3 dny jsem tam nalila dle návodu Anti-mykotin, ten mi doporučili v obchodě. Zdá se mi, že se nic nelepší. Jo důležitá věc, jsou tam také 2 vodní želvy. Co teď nalít nějakou jinou chemii? Nebude se to mezi sebou prát? Akvárko už máme dlouho, ale tohle se mi ještě nikdy nestalo :.(

30°C?! Tahle teplota je nebezpečná pro ryby, v případě že je oslabí je pravděpodobnost úmrtí ještě větší. Snižte teplotu a ryby dejte bokem od akvária které doporučuji okamžitě dekontaminovat.
Ryby ale nejspíš nepřežijí. Píšete že ostatní ryby jsou v pořádku, bedlivě je sledujte. Krupička má delší inkubační dobu. Teď musíte dbát na čistotu a přípravky podporující obranyschopnost organismu ryb.

Já teda nevím,ale klasický postup při léčení krupičky je zvýšení teploty na 30°C, aby se urychlil vývoj parazita. Když je v akváriu málo ryb, tak se pouze zvýší teplota a přidá sůl. Osobně dnes používám kombinaci Esha Exit + Esha 2000. Jelikož nemám krunýřovce, tak nic moc neřeším a prostě dám Esha a je pokoj. Ryby přežijí, krupička je pryč a nemusím je v ničem koupat. Jen po léčbě vyměním vodu. Údajně krunýřovcům ani nevadí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru