Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bojovnice - Rozklad ploutví

Zdravím,
asi před dvěma měsíci jsem si zakládala akvárium (54l), do kterého jsem postupně dala 4 krunýřovce, 5 pancéřníčků, 6 živorodek a 3 bojovnice (samec + 2 samice). Po pár dnech od koupení bojovnic mi jedna samička umřela, dosud nevím proč (byla v karanténě). Tak jsem koupila novou, ale teď mi všechny tři bojovnice chytly nemoc ploutví, a to bohužel takovou, při které se nejspíš ty ploutve rozkládají (Přznaky: zbělení plouví a kořene ploutví, a to i hřbetních). Nevím, z čeho to může být - teplota je normální - 25°C - používám sera baktopur, pH v normě, okysličováno. Jestli byste někdo nevěděl, jak je vyléčit (popř. čím) anebo čím to je způsobeno, budu moc vděčná.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pro srovnání - zdravý samec, asi den před nemocí: www.pictu.cz Nemocný samec: www.pictu.cz www.pict…
Klíště 29.01.2012 21:17
Klíště
No...tady bych už spíš nasadila nějakou chemii, ale krk bych za to nedala, že to zvládnou:-/
Réza 30.01.2012 10:34
Réza
No, tak jedna samice už to nepřežila. Ta druhá se ještě drží, ale samce nějak nemůžu najít. Každopád…
Klíště 30.01.2012 15:16
Klíště
K tomu savu...ano, používá se to, mezi akvaristy se to doporučuje a viděla jsem mnoho případů, kdy t…
Réza 30.01.2012 15:49
Réza
Těch třicet stupňů - neuškodí to ostatním rybám? Jinak koupila jsem sera Toxivec a ten by měl ničit…
Klíště 30.01.2012 17:13
Klíště
Hele takhle, existuje strašně mnoho antibiotických a dezinfekčních přípravků, ale když se zeptáte ně…
Réza 30.01.2012 18:35
Réza
Zdravím a souhlasím - nejlepší je mít zdravé akvárko a doufat, že se tam nic neobjeví nebo nezavleče…
Y Draig Goch 01.02.2012 11:12
Y Draig Goch
Přesně:-D Nejdůležitější je nedat tý nemoci šanci se tam jakkoliv dostat, nebo eventuelně se rozject…
Réza 01.02.2012 19:48
Réza
Drsný nebo ne, hlavně když to funguje... Taky se s rybama moc nemazlíme, když něco donesu, frknu to…
Y Draig Goch 02.02.2012 11:00
Y Draig Goch
No jo, to se nejdřív doopravdy zdá, že je to v pohodě, ale ono je to hodně náročné :-) Tak v sobotu…
Klíště 02.02.2012 19:29
Klíště
Rostlinky určitě nakup, pokud jich tam je málo, betty maj rády hustě zarostlý akvárko. Kromě toho ro…
Réza 03.02.2012 17:30
Réza
Jenom ještě jeden dotaz: Sameček si prošel tou nemocí až do konce (bohužel se mi to nepodařilo zasta…
Klíště 19.02.2012 18:00
Klíště
No je otázka, jestli bez ní opravdu může plavat k hladině, jinak se může "utopit"...podařilo se ten…
Réza 19.02.2012 19:52
Réza
Je pravda, že se dokonce radívalo (ale to mi naštěstí nikdy nebylo zapotřebí) rybu postiženou rozpad…
Y Draig Goch 20.02.2012 10:48
Y Draig Goch
To s tim odřezáváním špatných čístí ploutví je docela funkční, doporučuje se to nejen u dozpadu...je…
Réza 20.02.2012 13:46
Réza
Připadá mi to trochu kruté, ale jestli to pomáhá, můžu to příště (doufám ale, že žádné nebude) zkusi…
Klíště 20.02.2012 16:37
Klíště
Abych byla upřímná, tak mnohem krutější mi přijde držení bojovnic, i ostatních ryb dlouhodobě v nevh…
Réza 20.02.2012 21:46
Réza
No, to je fakt. Když jsme je kupovalli poprvé, tak byly po jedné v malé plastové krabičce (samečci)…
Klíště 21.02.2012 11:15
Klíště
A před pár dny jsme se museli zbavovat šneků (nechápu, kde se jich 12 vzalo, když jsme žádného nekup…
Klíště 21.02.2012 11:25
Klíště
Vecsinou si ludia donesu nejake slimaky na rastlinach.
danio007 21.02.2012 17:32
danio007
No v obchodech to tolik nevadí, když jsou na chvíli v "krychličkách", to je většinou jen na chvíli,…
Réza 21.02.2012 19:31
Réza
Tak to jo. Já mám vzduchovací kámen zapnutý pořád. Co se týče těch samců, v kolika litrech je máte p…
Klíště 21.02.2012 20:50
Klíště
No ty dva v jednom akvárku máme ve dvoustovce. Vždycky když se potkaj, tak na sebe akorát zamachrujo…
Réza 21.02.2012 21:46
Réza
:)) Tak já to zkusím mámě vysvětlit jestli mě bude poslouchat, ale silně o tom pochybuju - už když j…
Klíště 22.02.2012 10:54
Klíště
Nenonky do deseti litrů? To myslíte vážně?:-D To snad ne...
Réza 22.02.2012 15:43
Réza
Tak co by se tam hodilo? Já jsem v tom nováček, tak nevím.
Klíště 22.02.2012 17:47
Klíště
Neonky jsou hejnový ryby, který potřebujou velikej prostor. Musí jich být alespoň deset v hejnu, ale…
Réza 22.02.2012 21:56
Réza
Mě nejvíc štve, že je tam málo místa (ale filtr, topítko tam jsou), často špinavá voda, málo prostor… poslední
Klíště 22.02.2012 22:06
Klíště

No, tak jedna samice už to nepřežila. Ta druhá se ještě drží, ale samce nějak nemůžu najít. Každopádně vyměním vodu a přidám tam ěnco pro snížení hladiny dusitanu a čpavku (co jsem dneska koupila). Případně taky jeden známý odporučil mililitr Sava.

K tomu savu...ano, používá se to, mezi akvaristy se to doporučuje a viděla jsem mnoho případů, kdy to pomohlo, ba dokonce zachránilo celý chov, ale nešíří se to ven a asi by mě tu ukamenovali a tak vám to ani nedoporučím...je to už opravdu hodně brutální způsob dezinfekce, může to poškodit rostliny, ryby jeví chvíli známky otravy, než vyprchá všechen chlór, dává se 1ml na 50l a původce bakteriálního rozpadu to ničí. Bohužel ale nejen ty "zlé" baktreie a musí se potom zajistit nové prostředí měněním vody a přidáním třeba nitrivce, nebo se do vody vypere filtr z jiného (zdravého) akvárka...ale dalo by se tu už klidně mluvit o týrání zvířat, pokud člověk pomine trápení, které mají s tím rozpadem. Asi bych na savo nepomýšlela, je to trochu hazard, sumce by to možná mohlo i zabít;-)
Já bych nerada malovala komára na zeď, ale moc jim nedávám. Zkuste ale zvýšit postupně tu teplotu na 30°C, to nedělá dobře mnohým plísním a bakteriím a začněte radši už dneska, než zítra, silně jim vzduchujte, měňte vodu a kupte si ve zverimexu nějakou dezinfekci proti plísním a bakteriím, typu malachytová zeleň, methylénová modř, nebo něco na ten způsob...ale když už je to takhle rozjeté, tak si myslím, že by to buď úplně nepomohlo, nebo jen na chvíli a po vysazení se to vrátilo...ale zkuste to.

Hele takhle, existuje strašně mnoho antibiotických a dezinfekčních přípravků, ale když se zeptáte někoho, kdo tomu rozumí (čímž rozhodně neukazuju na sebe:-D), a neni to propagátor tý firmy tak vám řekne, že to nefunguje a já se k tomu přiklánim taky. Nikdy se mi nepodařilo zlikvidovat bakteriální rozklad nějakym přípravkem ze zvěráče a jsem toho názoru, že na to není spoleh. (ikdyž někdo by mohl být jistě proti) Může to tu nemoc zmírnit, nebo eliminovat další šíření, ale podle mě je to tahání peněz. Když se mi někde vyskytla takhle nemocná ryba, tak jsem se jí hodně rychle zbavila, případně jí šoupla do karantény, protože se to množí během hodin, navíc ty přípravky většinou nefungujou na ty bakterie, který už jsou přichycený na kůži, ale jen na ty rotroušený ve vodě, co se namnožily. Taky bych byla moc ráda, kdyby mi někdo poradil, co na to funguje fakt spolehlivě, aniž by to pozabíjelo všechno živý, včetně ryb:-D Ten Toxivec odstraňuje pro ryby nebezpečný látky a chemikálie. Ten rozpad ploutví neni plíseň, ale bakterie.
Přečetla bych si tohle http://www.akvarium.cz/1899/pages/text/recent/krou sky/savo.htm a možná pochopíte, co chci říct. Když řeknu, že nevim o žádný brutální metodě se savem, tak řeknu, že se toho nedá zbavit...
Na žádný savo vás navádět nehodlám, můžete si tim klidně pozabíjet akvárko, ale ony vám ty ryby stejně takhle pochcípaj.
Teplota by neměla uškodit, pokud to nebude dlouhodobě.
Když už se v akvárku nějaká nemoc objeví, je někdy skoro nemožný se jí zbavit. Hlavní je mít u zdravejch ryb vhodný podmínky. U bojovnic je to čistá a teplá voda. Měnit každých 14 dní a teplota okolo 26°C...pak musí mít člověk štěstí, aby si domů nepřitáh něco nemocnýho.

Zdravím a souhlasím - nejlepší je mít zdravé akvárko a doufat, že se tam nic neobjeví nebo nezavleče. Z chemie je nejlepší methylen a malachit, staré dobré FMC a sůl. Kdysi se nám u gupek objevily hlístice (asi z živé stravy?) a ačkoliv nás všechny rady a porady děsily a naváděly použít přřřřřííííííšerně drahé preparáty, protože i když odlovíte nakažené ryby, máte akva plné vajíček, atd. - tak jsme odlovili nakažené ryby, dali jim poslední sbohem, akva odkalili, osolili, filtr odvedle posléze vymáchali... a je to víc jak půl roku a odnesly to přesně ty dvě ryby. Na "plísně" a podobné věci buď malachyt nebo methylen, teplo a hodně vzduchovat, bakteriální rozpad jsme díky všem bohům za ty roky nikdy neměli a krupičku taky ne... a to si o karanteně nových ryb většinou nechávám jen zdát... :-[
Bohužel, akvárium je potřeba sledovat celý den, každý den. A při sebemenším příznaku reagovat (takhle se mi ovšem povedlo zhatit kdysi dávno závojnatkám manželství, protože když jsme kupovali první pár, trefili jsme rovnou pár a když se samečkovi udělala třecí vyrážka, tak než jsme se dočetli, ryby jsme léčili na krupičku... počítám, že je to muselo docela naštvat, místo romanticky léčba... :-D) a nebát se.

Přesně:-D Nejdůležitější je nedat tý nemoci šanci se tam jakkoliv dostat, nebo eventuelně se rozject. Zdravou rybu tu většinou neskolí, ale když je v akvárku trvale nízká teplota, málo vzduchu, bordel, jako krmení vločky a granulky...tak jim dřív nebo podlěji ta imunita klesne a když občas vidim ve zverimexech ty ryby]:( Když se tam na dně v rohu kodrcaj přichcípný slepený živorodky, betťákům čouhaj hřbety z kelímků, jak tam maj málo vody...jednou jsme takhle došli udělat haló do jednoho super pet centra v Táboře, že už jim tam nebudem nic vozit, protože to likvidujou ještě dřív, než pozdější majitelé všema těma bettáriema a koulema:-D Já poznám hned, že tuhle rybu by si koupit nikdo neměl, protože to má zapár, ale člověk, co má akvárko nově, nebo jen tak pro oko to někdy nepozná, pokud už neplave břichem nahoru a z těhle důvodů by se měla nová osádla dávat do karantény, ale to se nám to kecá...já to třeba v okrasnym akvárku nedělám ani náhodou a to mám možnost:))
Jinak k těm všem nemocím...občas neni od věci nenechávat novou vodu odstát úplně, protože ten zbytkovej chlór ničí všelijaký breberky, třeba ten bakteriální rozklad. To savo funguje taky jen kvůli tomu chlóru...ale to už jsou takový dost sparťanský metody:-D

Drsný nebo ne, hlavně když to funguje... Taky se s rybama moc nemazlíme, když něco donesu, frknu to do akvárka (už jen proto, že nenakupuju v Petku, ale u pár prodejců, které znám a nikdy mě nezklamali a navíc je to jednou za uherský rok, protože nemnožím a ono to pár let trvá, než to pomře...teď máme v směsovém akva srandovní bandu barbusek - jedna stará, tři střední generace a osm nováčků) a děj se vůle Páně. Je tomu tak již přes patnácte let (od osamostatnění, předtím to byl stejný postup s rodinným akváriem) a zatím nic - až na dania, která jsou poslední dobou k ničemu a samá tubera a kardinálky, které mi v praxi předvedly, že nezakryté akva se pro torpéda nehodí... a jednu závojnatku, která byla utracena, protože se jí udělal ohavný nádor a vyhřezl jí ven konečníkem a dvě gupky s hlísticemi - nic. Jo, semtam něco, co se tvářilo jako počínající plíseň - sůl, teplo, vzduch, modrá nebo zelená a sbohem a šáteček... :-D
Ad chlor, možná na tom něco bude, protože když dolévám odpar, tak se s tím moc necrcám, natočím vodu, lehýnce osolím a vrznu to tam. Že by?
No, sebe i rodinu léčím podobně drasticky, tak co? To ještě ryby můžou být rády, že jim neordinuju česnek! Ale vzhledem k tomu, že ho většinou (důe výrobce) mají v jídle, tak to mi zatím stačí. Nad česnek totiž není!
Další věc je, že za mé krátkodeché kariéry v obchodě se zvířaty mi tam chodili neustále lidi a divili se, že se akvária musí odkalovat... bylo jich hrozně moc a když vyslechli přednášku "Když si budete dělat po pokoji a pak v tom sedět, ležet a chodit, jak vám bude?", většinou ... mě neměli rádi. No. :-D Ono je hezké myslet si, rybičky jsou fajn, nedají moc práce, neřvou, neprasí, nesmrdí, nemusí se venčit... nadávám na ně vždycky když tahám ty desetilitrové kýble špinavé vody pryč a čisté zpátky (80 litrů odkalit, 80 litrů dolít)... ale ten pohled, když si všelijak imponují, předvádějí se, krásně se hemží... nebo důstojně plavou a hledí moudrým okem karasím... :-D

No jo, to se nejdřív doopravdy zdá, že je to v pohodě, ale ono je to hodně náročné :-) Tak v sobotu budem zase měnit vodu, tak to zkusím teda osolit jak jste tady říkali, a uvidím :-) Ten pohled na krásné zdravé akvárko je ale vážně k nezaplacení :-) Jen tam možná mám málo rostlinek, tak asi dokoupím ;-)

Jenom ještě jeden dotaz: Sameček si prošel tou nemocí až do konce (bohužel se mi to nepodařilo zastavit) a o zadní ploutev úplně přišel (avšak plave bez problémů). Někde jsem četla, že mu ploutev může ještě dorůst. Je to možné?

No je otázka, jestli bez ní opravdu může plavat k hladině, jinak se může "utopit"...podařilo se ten rozklad skutečně vyléčit? Rádo se to vrací a to by mu to dorůstání ploutví dost znemožňovalo. Jinak betty mají dobrou schopnost regenerovat ploutve, děda dokonce (předem upozorňuju všechny ochránce, že už to nejspíš nepraktikuje:-D) když chtěl, aby měli betťáci, který měl vézt na výstavu "echt" ploutve, tak je dal na chvíli k sobě, aby se trošku oštípali a dorostly jim vždycky mnohem lepší...

Je pravda, že se dokonce radívalo (ale to mi naštěstí nikdy nebylo zapotřebí) rybu postiženou rozpadem odlovit, žiletkou odřezat poškozené části ploutví, prohnat desinfekcí a vrazit do karanténního/vyčištěného akva. Zní to brutálně, ale je pravda, že když se občas počochní gupáci, ploutve jim srůstají celkem bez problému. Jo, ryba v zdravém akváriu a sama zdravá vydrží docela dost...

Abych byla upřímná, tak mnohem krutější mi přijde držení bojovnic, i ostatních ryb dlouhodobě v nevhodných podmínkách (teď mluvím o bettáriích o objemu 3l, bez topení, jen na vločkovém krmení...plus málo rostlin...vědí vůbec lidi, kteří si je pořizujou kde žijou a jak to tam vypadá???), protože z 90% je právě tohle příčinou všech těch bakteriálních rozkladů, krupiček a vodnatelností...Ryba chovaná v akvárku, které pokud možno simuluje její přirozený biotop a při správné péči se většinou žádná nemoc neobjeví, protože i když se tam ta bakterie, nebo jiná breberka vyskytne (a není to nic nepřirozeného), tak se jí ryba sama ubrání, protože nemá vlivem nevhodné péče nabouranou imunitu. Troufám si říct, že životnost běžný zverimexový betty je max 3 měsíce, stačí se podívat všude po netu, v čem je lidi chovaj, je mi na zvracení ze všech těch betta kit mučíren z růžovym písečkem a umělou kytičkou, protože lidi jsou natolik neinteligentní, že jim nedochází, že TOHLE je krutý a mnohem mnohem víc, než pak následná léčba toho, co podělali, což někdy zahrnuje i odstranění špatných ploutví...
Ufff...to jsem se zase jednou naštvala:-D

No, to je fakt. Když jsme je kupovalli poprvé, tak byly po jedné v malé plastové krabičce (samečci) anebo ve 20ti litrovém akvárku bez písku, bez kytek a neskutečně přerybněné (samičky). Teď jsme si vybrali jiný obchod (protože z toho prnvího nám zamořily to akvárko) a v něm jsou samečci odděleně v malých akváriích bez písku, bez kytek, a samičky v malých plastových krabičkách (aspoň že po jedné), ale na internetu je kupovat se bojíme, protože nikdy nevíme, jak dlouho by cestovaly. Aspoň, že v našem akváriu mají všeho dostatek - velký kořen, hodně písku (toho přírodního) a kamenitého písku (mám různě nakombinované), nějaká ta amfórka a dekorace (jedna čínská zeď) a spousta, spousta, spousta rostlinek, které rostou jak zblázněné. Topítko, filtr, teploměr + vzduchovací kámen pro jiné rybky je samozřejmostí, stejně jako světlo. Nedávno jsme koupili i plovoucí rostliny (mimochodem je potřeba je zasadit?) a v nich nám už týden přežívá potěr bez jakýchkoli ztrát na počtu (pořád okolo 10ti) :)

A před pár dny jsme se museli zbavovat šneků (nechápu, kde se jich 12 vzalo, když jsme žádného nekupovali a před měsícem našli jednoho), kteří mi tam zanesli šupinové červy Transversotrema, kteří mi zabili pancéřníčka (už jsem ho nestihla dát do karantény a začít léčit, protože jsme museli zařizovat novou - mámě se hodně líbila ta původní karanténa, tak z ní má vlastní akvárium v kuchyni - a když už bylo hotové, tak jsme ho nemohli najít :(). Tak teď jen bedlivě sleduju, jestli to náhodou nechytil někdo jiný, nebo jestli někde ještě není šnek (kde se vzali, to fakt nevím) anebo jestli se neobjeví ten pancéřníček, o čemž hodně pochybuju.

No v obchodech to tolik nevadí, když jsou na chvíli v "krychličkách", to je většinou jen na chvíli, horší jsou kelímky, ze kterejch jim čouhaj hřbety z vody(to už jsem taky viděla). Já je taky neodchovávám v "přírodních" akvárkách, hlavně z praktickejch důvodů. Občas, když se mi betty vytřou, tak u potěru nemám na dně nic, aby se to dalo dobře odkalovat, ty malý jsou hodně citlivý na čistotu vody, maj tam jen plovoucí kytky, nebo plavající stolístek, aby se do něj mohly schovat(mimochodem ty plovoucí se zasazovat nemusej, ty prostě plavou:-D, ale někdy si samy zapustěj kořeny do dna), filtr a na první měsíc vzduchovací kamínek...když odrostou, tak jsou samečci zvlášť po 5litrech, ale vždycky jen přechodně, než je někde udám. Jinak normálně mám betty v hodně zarostlejch akvárkách, to maj opravdu rády, hlavně ty plovoucí.
Co jsem chtěla původně říct, je to, že o bettách koluje spousta úplně hloupejch nesmyslů, jako třeba, že jsou vyšlechtěný na to žít v extrémně malym prostoru (žádnej živej tvor si nezvykne na týrání a člověk by měl předevšim zdravě uvažovat), že nepotřebujou moc vody, protože jsou špatný plavci (náhodou ty uměj plavat, jak divý, ploutve neploutve:-D), že se musej chovat samostatně (my máme dva samce v jednom akvárku, jde pouze o to, aby měli svůj vlastní větší prostor na teritorium) atd...
Ta informace o malym prostoru se nějak globálně zdeformovala nejspíš z toho důvodu, že betty v přírodě žijou v hodně nízkym sloupci vody a pro jejich odchov je ideální tak 12-15cm...to ale neznamená, že maj mít pidi prostor, tam jde prostě jen o výšku tý hladiny...nikdo je nešlechtil na žití ve flašce od okurek:-D...to je týrání. Jejich smůla je, že halt poměrně hodně vydržej...

Tak to jo. Já mám vzduchovací kámen zapnutý pořád. Co se týče těch samců, v kolika litrech je máte pohromadě? Já mám 54 l, ale nevím, zda by tam mohli být dva. Když si máma kupovala samce do svého akvárka (10 l), tak přechodně jsem dala její novou rybku k sobě, protože máma to všechno měla narychlo - vzala akvárko, napustila vodu, dala písek, rostliny, kořen, příslušenství a rybky, a to všechno za jeden večer. No a ti dva se mohli pěkně porvat, kdyby jeden z nich nebyl v sáčku.

No ty dva v jednom akvárku máme ve dvoustovce. Vždycky když se potkaj, tak na sebe akorát zamachrujou ploutvema, eventuleně jeden druhýho trochu prožene, ale nechaj se bejt. Musej mít dostatek prostou každej pro sebe a hodně samiček. Do menšího by to možná taky šlo, ale byl by to pro ně asi zbytečnej stres. Do 54l bych to nezkoušela, ne, že by lačnili po tom, jeden druhýho zmasakrovat, ale prostě je to stresuje.
Deset litrů je strašně málo, tam bych šoupla leda nějaký pěkný šneky, ale bettu ne...to i vytíračku mám 18litrovou:-D

Neonky jsou hejnový ryby, který potřebujou velikej prostor. Musí jich být alespoň deset v hejnu, ale čim víc, tim líp, jinak se stresujou. Do desetilitrovýho akvárka se co se týče ryb nehodí nic. Mohly by tam možná být krevetky, nebo nějaký pěkný šneci, ale na ryby je to prostě málo, navíc tyhle malý elementky maj veliký nedostatky, třeba, že se tam nedá nacpat technika a když, tak to vypadá šíleně:-D a v tomhle "prostoru" by se hrozně rychle kazila voda. Je to opravdu hodně nepraktická záležitost. Betta v tom možná chvíli žít bude, ale nevejde tam topení a filtr, takže bude velice strádat, nakonec se klidně vsadim, že ho skolí nějaká nemoc, jako důsledek nevhodnejch podmínek a chcípne.
Dejte to mámě klidně přečíst, třeba přostoupí alespoň na dvacet litrů, to už vypadá trochu k světu, dáj se tam dát pěkný rostlinky, k betťákovi samičky;-) Na ryby je mnohem lepší pohled, když jsou zdravý, než když strádaj...

Mě nejvíc štve, že je tam málo místa (ale filtr, topítko tam jsou), často špinavá voda, málo prostoru a žádné místo na volné plavání (jim to moje kárání prostě do hlavy nejde) a ony žijou bez nemoci daleko dýl než ty moje, které mají velké akvárko (když tam jsou 3 - samec a 2 samice), filtr, topítko, velký kořen, místo na volné plavání, spoustu rosltin a nějaké ty prolézačky a schovávačky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru