Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Následný úhyn ryb po zakoupení Mřenky mramorové

Dobrý den,

přibližne 2 měsíce máme doma 60l akvárium. Šneci se nám úplně šíleně přemnožili (chemický preparát vůbec nezabral), tak jsme na radu koupili 2 mřenky mramorové. Dali jsme je do akvárka včera a už nám umřely 4 ryby, nemůže to být nimi ?

V akvárium máme Neonky, Skaláry, Tetry, Čichavce, Barbusy a dva sumečky. Ještě včera večer umřely 2 rybky, nevím bohužel jak se jmenujou vypadají jak malí rejnoci, jsou světlí a jí taky řasu, jako sumečkové. Dnes ráno jedna tetra a čichavec.

Děkuji moc za rady či náměty. Ondra

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podle mě máte totálně přerybněno a ještě tam cpete nějakou chemii na šneky.. A skaláry do tak malého…
Evva 30.09.2012 12:46
Evva
Je to mřenka nádherná, omlouvám se, spletl sem se. Všechny ryby máme malé, jak čichavce, skaláry, s…
Andrew1979 30.09.2012 14:24
Andrew1979
Můžu se zeptat kolik kusů od které ryby máte? To taky hraje roli. Nejen jejich případná velikost. Ka…
Y Draig Goch 01.10.2012 14:18
Y Draig Goch
Děkuji všem za náměty k zamyšlení, vším se pomalu prokousávám. Jak zdejším webem (diskuzí) tak rybič… nový
Andrew1979 06.10.2012 15:37
Andrew1979
Hezké, že se zajímáte, chválím.Barbusy i neonky by byly lepší tak po 10 - 12, ale zase by to chtělo… nový
Y Draig Goch 08.10.2012 10:10
Y Draig Goch
Bolo by dobré viac upresniť tie "barbusy" (= parmičky), "tetry" aj "sumečky". Je totiž veľmi veľa dr… nový
perenquen 08.10.2012 19:08
perenquen
Pravda. Já vycházím z toho, že barbusy jsou prostě Puntius tetrazona, kterým se tak říká nejčastěji… nový
Y Draig Goch 09.10.2012 11:05
Y Draig Goch
Dobrý den, podle mého názoru se projevila léčba, spíše likvidace šneká chemií. Nejspíše jste měl pří… nový
Mamejeradi.cz 11.10.2012 20:33
Mamejeradi.cz
Souhlas, to by bylo moc pěkné. Pět a půl neonky ani není v normálním akva vidět. A jednodruhové zaru… poslední
Y Draig Goch 12.10.2012 09:00
Y Draig Goch

Podle mě máte totálně přerybněno a ještě tam cpete nějakou chemii na šneky.. A skaláry do tak malého akvárka nepatří, to samé čichavci, pokud to nejsou ti malí, zakrslí. V tom akvárku budou chcípat ryby a s těma mřenkama to byla asi náhoda, tak rychle by ostatní neumírali, kdyby to byla nemoc. Mimochodem, je to fakt mřenka mramorovaná, ryba, která potřebuje cca 200 litrovou nádrž? ::) Jinak radím hned začít měnit třetinu až polovinu vody za odstátou a opakovat to denně. A omezit počet ryb, tohle nebude fungovat bez problémů!

Je to mřenka nádherná, omlouvám se, spletl sem se.

Všechny ryby máme malé, jak čichavce, skaláry, sumečky. Vím že tyto ryby dost vyrostou, ale měli jsme v plánu koupit větší akvárium, kdyby se chov dařil a ryby rostly :-)

Ryb máme celkem 20 a podle prodavače v akvaristice je to na naše 60 l akvárium v pohodě. Obecně máme velký problém s tím, že nám každý tvrdí něco jiného a je pro nás velmi těžké se v tom orientovat. Ani vůbec netušíme, zda-li máme vhodnou skladbu ryb, tohle nám neřekl nikdy nikdo.

Vodu měníme, a to třetinu 1 x za 14 dní, ale zase, vy píšete odstátou a i na tomto forum sem už četl, že někteří akvaristé bez problémů plní akvária vodou přímo z vodovodu.

Chemii jsme aplikovali přibližně před týdnem a i když nezabrala, tak ani žádní rybě neublížila.

Co třeba nějaký tip na dobrou knihu pro začátečníky...???

Děkuji.

Můžu se zeptat kolik kusů od které ryby máte? To taky hraje roli. Nejen jejich případná velikost. Každopádně s tímhle složením, pokud by všechno dorostlo, byste měli uvažovat přinejmenším o 200l... a chov se zase bude dařit jen když ryby budou spokojené... co do skladby, skaláry a čichavci dohromady nic moc a byly tam barbusy? Jo. Ty umí být taky docela drsné. Ve většině akvaristik vám dají cokoliv včetně páru neonek (s tím, že to stačí) nebo podobných pro ryby nevhodných kombinací...
To, že jste aplikovali chemii před týdnem se klidně může projevit i teď.
Dobrá kniha pro začátečníky je Sladkovodní akvárium - Ines Scheurmannová, München, 1994, nakl. Jan Vašut, 2001...
Vodu, když je jí víc, je lepší nechat odstát, to doplňování čerstvé se týká spíš průběžného dolévání odparu jednou za 2 - 3 dny, ne těch odkalených 20l.
Co se týče šneků, na ty nám obvykle stačí barbusy a parmičky zlaté, jinak nejlepší způsob je cílená genocida - likvidace nakladených vajíček, většinou jsou docela dobře vidět na skle i na rostlinách a nastoupí ruce a mačkání. Slabší nátury mohou použít magnetickou stěrku. Mechanický způsob je prostě nejfunkčnější.
Jo, www.rybicky.net je výborná a relevantní stránka...

Děkuji všem za náměty k zamyšlení, vším se pomalu prokousávám. Jak zdejším webem (diskuzí) tak rybičkami.net. Nicméně již teď je mi jasné, že pokud ryby porostou, větší akvárium mě nemine. Ale nevadí, s tím by neměl být problém, jak prostorový, tak finanční.

Současná skladba akvária je: 5 barbusů, 6 neonek, 2 tetry, 2 sumečci, 2 čichavci, 3 skaláry a již zmiňované 2 mřenky.

Barbusy, neonky, tetry a čichavci jsou velcí 2 - 3 centimetry, sumečci, skaláry i mřenky sou větší, ale pořád malé, cca 4 - 5 centimetrů.

Už teď je mi jasné, že jsme nezvolili úplně nejlepší kombinaci rybek, a máme jich hodně, ale pokud nebudou nějaké další problémy, nejspíše do ní už zasahovat nebudu.

Vodu měním každý týden, dno máme poměrně hustě osázeno kytkami (docela se rozrostly) a ryby vypadají spokojeně, neumírají, tak snad to byla opravdu jenom nějaká náhoda.

Ale ještě bych poprosil 2 rady...Viděl sem akvária jak se vzduchováním, které dělalo bubliny, tak i ty co bubliny nedělají... Vždy sem si myslel že bubliny tam být musí, aby ryby mohly dýchat, ne ??

A další, četl sem že by se rybám mělo krmivo časem měnit, protože stejné krmivo po čase přestávájí příjmat, je to tak ? My momentálně krmíme TetraMinem a zatím žádné problémy nepozoruji...

Děkuji

Hezké, že se zajímáte, chválím.Barbusy i neonky by byly lepší tak po 10 - 12, ale zase by to chtělo větší akvárium. Nevím, jak se vám v dospělosti snesou ty skaláry s čichavci. Dvě tetry jsou taky docela málo... ano, větší akvárium vás rozhodně nemine.
Nevím, co by mělo být vzduchování, co nedělá bubliny? On dost často stačí výkonný filtr, který dost čeří vodu, pokud máte rostliny. Ale s tolika rybami v akváriu se přikláním ke klasickému vzduchování. Kdybyste měl odkaz na to "vzduchování bez bublin", dejte ho sem, zajímá mě to.
Co se týče skladby krmiva, jsem asi trochu extremista, ale když to vezmu přesně, tak máme Tetramin, Sera Vipan - jako základní krmiva pro směsová akvária. Pak k tomu Dajana Spirulina, Tetra Pro Algae, Neon Mini Gran a pro závojnatky Koi Medium od Sery a Tetra Energy Sticks... plus na mrazáku kombo živého mraženého... plus semtam spařený list špenátu. A "kapsičky" s vlhkou stravou... :-D Vás by bavilo jíst pořád totéž?

Bolo by dobré viac upresniť tie "barbusy" (= parmičky), "tetry" aj "sumečky". Je totiž veľmi veľa druhov s rozdielnymi nárokmi, povahou, veľkosťou...

Napr. medzi "barbusmi" sú druhy malé, dorastajúce 4-5 cm (Barbus/Puntius oligolepis,B./Capoeta tittea, Puntius nigrofasciatus a mnoho iných) ale aj druhy veľké cez 10-15 cm (Barbus/Puntius filamentosus, B./Puntius arulius, B.lateristriga,... ) - v predajniach sú predávané väčšinou mláďatá, takže neznalý človek nemá predstavu, akú veľkosť ryby môžu dosiahnuť v dospelosti.

podobne medzi sumcami sú malé priateľské a neškodné druhy (napr. Corydorasy), ale aj deštruktívne rybacie obludy ako Clariasy, mnohé Synodontisy a pod. Personál v predajniach častokrát netuší, čo ponúka a z milej malej rybičky označenej ako "sumeček" môže vyrásť "godzilla"sumec terorizujúci zvyšné osadenstvo akvária. Niežeby aj také veľké sumce neboli pekné a zaujímavé, ale skrátka potrebujú špeciálne akvárium

k bublinkám: vzduchovanie za určitých okolností rybám pomáha, ale v bežnom akváriu je skôr kontraproduktívne (a esteticky diskutabilné - mne osobne sa nepáči, vyzerá to neprirodzene). Hlavný význam má v akváriu filtrácia vody (preháňanie vody skrz filtračné médium - najčastejšie "molitany"), pri nej dochádza aj k čereniu hladiny, čo pomáha okysličovaniu vody

Pravda. Já vycházím z toho, že barbusy jsou prostě Puntius tetrazona, kterým se tak říká nejčastěji a taky jsou nejčastější osádkou akvárií... :-) Ty tetry, to nějak nevím... ani mě nenapadlo se zeptat jaké. Člověk tak nějak automaticky bere ty nejběžnější druhy. Stejně tak u neonky je možnost, že to bude jak neonka obecná, tak tetra neonová - ha? ;-)
Bublinky máme, protože akvária jsou s krytem a mám strach, že by filtr a čeření hladiny nestačily... nevím, možná je to paranoia, pravda že byly doby, kdy to šlo i bez bublinek, s pěknou molitanovou houbou... :puff:

Dobrý den,
podle mého názoru se projevila léčba, spíše likvidace šneká chemií.
Nejspíše jste měl přípravek na bázi měďnatých iontů a to ty rybky co umřeli oddělalo.
S tím se musí hrozně opatrně.
Kdyby byli mřenky nemocné bylo by to první vidět na nich.
A rybky co byly v akváriu by neumřeli na druhý, nebo třetí den, to je moc rychle.
Jinak s tím, že mřenky likvidují šneky to je pravda.

Jeslti můžu poradit, tak se vybodněte na druhovou směsici v takhle malém akváriu.
Dejte si tu práci, udělejte si tmavé pozadí, tmavé dno pěkně to nasviťte a dejte tam 20-30 pravých neonek a pod ně nějaké pancéřníčky albíny, nebo panda a bude to vypadat líp, než 4 zakrslý skaláři :-)

Souhlas, to by bylo moc pěkné. Pět a půl neonky ani není v normálním akva vidět. A jednodruhové zaručí, že opravdu VŠECHNY ryby budou mít vhodné podmínky. A do šedesátky gupky, hejno, a beťáka... :-D Koneckonců, kdo by chtěl mít doma jen jedno akvárium?
Směsové aspoň stovky a ani v tom se člověk nemůže moc rozšoupnout.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru