Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozmnožení řas

Dobrý den,
prosím potřebuju radu.Mám akvárko nijak velké š40,v50 a délka 68 cm cca. kolem 100 litrů a rozmnožily se mi tu řasy,hlavně na lávových kamenech a kmenech a nevím co s tím,jestli existuje nějaký přípravek?Svítím 12 hod. denně od 9 do 9 večer,filtr se nazývá (Fanfilter Fan-2 plus 230V)a teplota vody je 23-24 stupňů.

Děkuji za odpovědi

Předmět Autor Datum
Šneci nebo nějaké řasožravé ryby... jaké řasy? Zelené, tmavé? Co je v akváriu za ryby? Existuje i ch… nový
Y Draig Goch 06.11.2012 17:23
Y Draig Goch
Jsou to zelené řasy a v akvárku mám Black Molly,Tetry krvavé a sumečky a je pravda,že se mi rozmnoži… nový
Nn 06.11.2012 17:54
Nn
máš tam aj rastliny ? ak nie, potom riasy nechaj tak, akurát ich zotieraj z predného skla, aby si do… nový
perenquen 06.11.2012 19:40
perenquen
Mám tam cca. 1 měsíc zasazené rostliny,no problém je,že ty řasy začínají parazitovat na těch rostlin… nový
Nn 06.11.2012 19:47
Nn
Oni na nich neparazitujú, len skrátka sú na nich schopné sa uchytiť - to znamená že rastliny sú slab… nový
perenquen 06.11.2012 20:12
perenquen
No fotky bych ráda přidala,ale jaksi mi to nejde,ale děkuji za radu s těmi rychlorostoucími rostlina… nový
Nn 08.11.2012 20:48
Nn
Molly mají řasy moc rády, naše silver taky likvidují řasy docela slušně. A když někdo oškrabuje žile… nový
Y Draig Goch 07.11.2012 10:11
Y Draig Goch
S tím čištěním nemám problém,přesně tak to i dělám ze skla škrabkou a z těch kamenů,kmenů horko těžk… nový
Nn 08.11.2012 20:45
Nn
Jáj ted sem zrovna trošku pátrala po internetu a zjistila jsem http://www.akva.sk/gallery/marlo-a126… nový
Nn 08.11.2012 20:59
Nn
Žabí vlas je svinstvo a boj s ním snad nikdy nekončí. Nechápu ty křišťálová akvária třeba na akvarko… poslední
Jack 17.01.2013 16:14
Jack

máš tam aj rastliny ? ak nie, potom riasy nechaj tak, akurát ich zotieraj z predného skla, aby si do akvária videl :)

že živorodkám chutnajú, je len dobré a aspoň oni majú z nich priamy úžitok. Skús sa na vec pozrieť tak, že riasy sú bežnou vecou v prírode (v podstate vodné biotopy s hustým porastom vyšších rastlín a zároveň s minimom rias = ideál väčšiny akvaristov, sú v prírode výnimkou)... alebo skús s nimi zabojovať "eko" spôsobom - daj do akvária veľké množstvo rýchlo rastúcich rastlín (napr. plávajúce druhy ako Ceratophyllum alebo Limnobium), tie majú vysokú spotrebu živín a konkurujú tak riasam

zožeň si nejaký test na obsah dusíkatých látok a ak vyjde, že ich je veľa, zlepši filtráciu.

Oni na nich neparazitujú, len skrátka sú na nich schopné sa uchytiť - to znamená že rastliny sú slabé. Koľko ich je a čo je to za druh ? (daj foto)

Mal by si si aspoň orientačne zistiť tvrdosť vody a vyhľadať, aké rastliny by do takej vody mohli ísť. Je možné že rastlinám sa nedarí, lebo im nevyhovuje vstupná voda alebo obsah živín, prípadne že na vec nevhodne vplýva štrk/kamene/...

Neviem, ako si akvárium začínal, ale pre začiatok je ozaj vhodné poznať chemické vlastnosti vstupnej vody, zároveň mať poznatky o chemizme substrátu a dekorácií, čo hodláš do akvárka použiť a podľa toho nasadiť veľký počet rastlín vhodných do danej vody. Vtedy je väčšia šanca, že sa rastliny uchytia a etablujú predtým, ako by stihli akvárium ovládnuť riasy.

Molly mají řasy moc rády, naše silver taky likvidují řasy docela slušně. A když někdo oškrabuje žiletkou, to je teprve radosti... bohužel, moc jich není, spíš takový sporadický výskyt...
Že se řasy roztahují po rostlinách je taky celkem normální, on výskyt řas ve vodě je normální... můžeš zkusit trochu míň svítit, trochu víc filtrovat a řasu průběžně odstraňovat mechanicky - ze skla škrabkou nebo magnetickou stěrkou, z rostlin těžko a z dekorací/kořenů/kamenů kartáčkem (ruduchu bohužel ne...)...

S tím čištěním nemám problém,přesně tak to i dělám ze skla škrabkou a z těch kamenů,kmenů horko těžko kartáčkem.Bohužel do týdne je to tam zpět a to mě dost trápí,sice mi říkají,že to nevypadá zle,ale chtěla bych aspoň trošku zabránit jim v rozlézání:/Můžete mi prosím poradit nějaký výkonnější filtr na těch 100 litrů,který by to relativně mohl zamezit?

Žabí vlas je svinstvo a boj s ním snad nikdy nekončí. Nechápu ty křišťálová akvária třeba na akvarko.cz. Když jsem začínal, měl jsem cca 75l akva a s touhle řasou problémy nebyly. Řekl jsem si, že všude píšou větší akva=jednodušší usatavení rovnováhy, míň práce a pořídil 300l. Aby to bylo jó super, udělal jsem dozadu pozadí z umělýho pískovce. To by člověk neřek, jak ta svině na něm drží. Když mi pozadí poprvé obrostlo, vypadalo nádherně, jako jemná travička, ale i při pravidelném namotávání na špejli se nedařilo tu svini udržet na uzdě.
Prolezl jsem snad všechna fóra, kde se tímhle zabývají a, až na vysoce sofistikované dávkování fosforečnanů, železa a manganu, vyzkoušel snad vše.
- redukce délky osvitu, časté měnění vody
- minimum ryb, hodně rostlin
- jiný typ osvětlení, chemie
- úpravy rychlosti proudění vody,...
Upozorňuju, že mám celé dno osázeno zakořenělou a rostoucí zeleninou.

Až mám občas chuť s tím seknout, akva prolít kyselinou, a znova založit. Teď přiznám dokonce něco, za co mě místní profíci jistě ukamenují a před domem smykem zastaví Srstka s partou nabušených chlapíků:
Loni nastala krize nejvyšší. Po návratu z dovolené bylo akva hnusnou zapáchájící zelenou bažinou. Když jsem vyházel kýbl řas i s většinou obrostlých rostlin, přelovil ryby a celé pozadí, po mírném vysušení přejel plynovým hořákem. Smradu z řas bylo na půl vesnice, ale protože jsem si při tvorbě pískovce dal záležet a nešetřil, vše vydrželo. Odrbal jsem saze, doplnil zeleninu, vyměnil vodu a po dvou dnech instaloval ryby. Kupodivu všechno přežilo. Od té doby tak 1 za 2 měsíce při výměně vody přelíznu pozadí hořákem a jakž takž se daří tu mrchu držet na uzdě, ale cítím, že takhle by se to asi nemělo. (úhyny nemám, asi si už chuděrky zvykly)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru