Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kančík perleťový x tlamovci

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat zda je možné chovat v 450l akváriu kančíky perletové s různými druhy tlamovců. Kančíci mají cca 21cm a tlamovci od 5cm do 20cm. Mám možnost je od jednoho chovatele dostat, ale nevím jak by si na ně moji tlamovci zvykli, tak vás moc prosím o rady, abych toho potom nelitoval. Pán říkal že kančíci jsou v akvárium se skalárami a nic jim nedělají. Ale stejně se raději zeptám na vaše názory díky moc. Pavel
Upravená veľkosť písmen. (Kurt)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, ze své zkušenosti tyto kombinace nedoporučuji. Kančíci jsou velmi dominantní ryby se silně…
RBr 21.05.2013 10:03
RBr
Děkuju moc za rady všem. Tak já opravdu nevím. A když bude jenom jeden samec tak si furt myslíte že…
Neubeer 21.05.2013 17:54
Neubeer
Zdravím. Začínal jsem jako většina akvaristů. Nádrž cca 30L, očka, mečovky, mraky šneků, na dně pís… nový
RBr 22.05.2013 10:12
RBr
Pokračujte v akvaristice, to je supr ale těch 30l? nemělo to být 300? :-D nový
Alien 23.05.2013 21:24
Alien
Zdravím, tak kančíky jsem odmítl raději. Tedka odchovávám tlamovce pestré a tlamovce žluté, mám asi… poslední
Neeuberr 30.05.2013 09:00
Neeuberr

Zdravím,

ze své zkušenosti tyto kombinace nedoporučuji. Kančíci jsou velmi dominantní ryby se silně vyvinutým teritoriálním chováním. Kdysi dávno jsem se bohužel dopustil tohoto faux-pass, kdy jsem kančíky zcela proti přírodě zkombinoval jednou se skaláry - následky smrtelné, podruhé s tlamovci (zlatožlutý) - situace se opakovala. Nakonec v nádrži zbyli pouze kančíci, kteří vytvořili dva stabilní páry, rozdělili si dno nádrže a zbytek osazenstva trávil svůj volný (všechen) čas v horní třetině nádrže v jakési "demilitarizované" části o šíři asi 15cm.
Navíc jsem den co den řešil vyhrabané kytky, odkopanou hadičku na CO sytič a měsíc co měsíc snůšku jiker.
Každopádně, pro klid svůj a hlavně pro klid zvířat samotných bych kančíky nekombinoval s žádnými rybami a choval bych buď pouze samice, nebo jeden pár a šmitec.
V současné době jsem bez akvária, poslední 300L jsem zrušil loni kvůli stěhování a už mne to opět chytá, ale vím, že jednak nepůjdu do ničeho velkého (max 30L) a spíše se zaměřím na rostliny. Možná pár krevetek.

Děkuju moc za rady všem.

Tak já opravdu nevím. A když bude jenom jeden samec tak si furt myslíte že to nemám riskovat? Mám ty tlamovce které sem nemohl dlouhou dobu sehnat nerad aby mi to tam celý vyluxoval(kančík)..:D

Taky sem jednu chvíli měl jenom 30l a ted ho prodávám a koupil jsem si to 450l tlamovci byl vždy můj sen a furt mě to drží..:)Zatím jsem tomu tak propadnul že malé bych už nechtěl. Ale jednou při stěhování to bude zajímavé. A co jste dřív měl za ryby?

Zdravím.

Začínal jsem jako většina akvaristů. Nádrž cca 30L, očka, mečovky, mraky šneků, na dně písek a v něm nezvladatelně se rozrůstající kryptokoryny (affinis). Později jsem živorodky nahradil danii a všemi možnými druhy teter (neonky, černé, rudé). Po nich přišlo období labyrintek (betty, čichavci, rájovci). Kromě živorodek jsem však nezaznamenal nějaké chovatelské úspěchy.
Nádrž 60L slušela rájovcům i čichavcům, kteří se ochotně a pravidelně vytirali, ale potěr se mi nikdy nepovedlo odchovat.
Další nádrž už byla zcela cílená na skaláry o objemu 150L + několik testerů (neonky). Skaláry mají své specifické kouzlo, nejstarší kusy se chovají jak domácí mazlíčci. Krmení z ruky není ničím zvláštním a fyzickému kontaktu se také nebrání (spíše dokáží otravovat při čištění nádrže, jak somráci).
Po třech letech se skaláry se dostavily první náznaky úspěchu a ty si vyžádaly pořízení dalšího akvária. Ve 150L zůstal chovný pár skalárů (samec v=25cm) v obležení cca 300 mladých kroužících kolem hnízda jako válec tornáda - úžasný pohled.
Druhá nádrž (300L) byla původně určená "pro Afriku" (Tanganika)a byli v ní zástupci čeledi vrubozubcovitých (pestřenec, ocelát) s nutkáním "jednou dospět k terčovcům".
Jednou bohužel došlo k nějaké nehodě ve skaláří nádrži a obyvatelstvo muselo "do Afriky" - což byla jak jsem zmiňoval vcelku brutální chyba. V té době tam již "naplno" úřadovali přerostlí kančíci.
Navíc se z nádrže postupně stávala imigrační žumpa ve smyslu: "hele ruším akvárko a nechce se mi splachovat ryby do záchodu, nechceš je?". A tak se stalo, že bylo do našeho rybího důchoďáku přijato průběžně asi 30 pacientů. Prý "na dožití"... jasně. Poslední hypostomus tam dožíval více než 7 let.
Obě nádrže jsou již minulostí. Byl to můj koníček a po odstěhování se a souvisejícím rozvodu se o ryby nikdo nestaral. Bublání sytiče CO2 utichlo a barevné světlo vycházející z akvária nahradilo nudné záření z televize.
Teď, po roční pauze se chystám pokračovat ve své 25ti leté náklonnosti k vodnímu světu.

Zdravím,

tak kančíky jsem odmítl raději. Tedka odchovávám tlamovce pestré a tlamovce žluté, mám asi 60 malých. Jsou to moje první odchovy a jsem z toho unešený.

A jejé mám také zkušenost že akvárium se mi stávalo tím co kdo nechtěl tak šup s tim ke mě. Mám doma ještě jedno 100L a tam mám terty a čichavce.

Tak přeju hodně úspěchů a stejně skončíte u něčeho většího..:)

Pavel

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru