Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zranená samička

Dobrý deň!

Poprosila by som všetkých oveľa skúsenejších odo mňa o vzácnu radu.

V 1O litrovom akvarku mám samca bojovnice a taktiež dve samičky /ktoré som nedávno dokúpila/.
Jedná sa o jednu zo samičiek, ktorá má obhrýzené plutvičky a taktiež jemne zošúchané šupiny. Tá druhá je na tom lepšie má iba troška poobkúsané plutvy. Ako mi radili vo zverimexe samičky majú veľký úkryt pred samcom (množstvo väčších mušlí či okrasné rastlinky).
Neviem či to spôsobuje samec alebo či si to samičky robia navzájom kedže samcovi nič nieje.
Dnes som tú zranenejšiu samičku dala od tých dvoch preč a budem pozorovať či sa niečo stane aj tej druhej..

Rada by som bola keby ste mi poradili čo s nimi mám urobiť alebo v kom je ten problém. Nerada by som o nejakú prišla.
Za každé riešenie budem vďačná!
Vešmi pekne Ďakujem!

Předmět Autor Datum
Problém je v té desetilitrové mučírně. Pro tři bojovnice by bylo vhodnější akvárium o minimálně 20,… nový
Réza 21.05.2013 21:07
Réza
Zcela úplný a absolutní souhlas. Deset je pro tři betty strašně mrňavé, nedovedu si představit, jak… nový
Y Draig Goch 22.05.2013 11:59
Y Draig Goch
Nemám žiadnen filter no mením vodi každý týždeň /a ak vidím, že je viac špinavšia tak ju mením aj ča… nový
Evi_Machac_ 23.05.2013 18:26
Evi_Machac_
Bohužel, toto je zcela normální chování bojovnic. Samec samice pronásleduje s takovou intenzitou, že… nový
RBr 22.05.2013 10:39
RBr
Neonky a dania do deseti litrů??? ::) To je snad vtip... jsou to hejnové ryby, které potřebují alesp… nový
Réza 22.05.2013 14:32
Réza
Když bude v 8l vody dost rostlin, nevejdou se tam ryby. A dania? Ty potřebujou plavat, lítají po akv… nový
Y Draig Goch 22.05.2013 18:01
Y Draig Goch
do 10 l by pri kvalitnej filtrácii mohlo ísť zopár drobných živorodiek, napr. Heterandria formosa al… nový
perenquen 23.05.2013 08:47
perenquen
Ďakujem Vám všetkým za užitočné rady! Určite ich nebudem mučiť v malom akvarku! A dokúpim niečo väčš… nový
Evi_Machac_ 23.05.2013 18:24
Evi_Machac_
chov.html Tu je spousta užitečných a správných informací... poslední
Y Draig Goch 24.05.2013 09:50
Y Draig Goch

Problém je v té desetilitrové mučírně. Pro tři bojovnice by bylo vhodnější akvárium o minimálně 20, lépe 30 litrech. V tak malém prostoru se absolutně nelze divit, že se tam ryby rubou. Stačí použít hlavu a uvažovat logicky. Nejsem si úplně jistá, co myslíte slovem "zošúchané", ale to může být příznak onemocnění z nevhodných podmínek. Máte tam filtr a topení? Trochu se mi nechce věřit, že by se do deseti litrů vešla nějaká technika...

Bohužel, toto je zcela normální chování bojovnic. Samec samice pronásleduje s takovou intenzitou, že je schopen je zabít. Poku již má samice odkousané šupiny, její osud je zpečetěn (pojde). Do 10L nádržky bych volil daleko mírnější druhy rybek (neonky, dania, kardinálky, nebo obyč gupky). 10L nádrž - tzn cca 7L vody = max 8 kusů malých ryb do 25mm.
Nevěšte hlavu Evi, udělala jste standardní chybu, které se dopouští většina začínajících akvaristů (ano, prošli jsme si tím skoro všichni). Samci bojovnic se chovají zvlášť a k samicím se dávají jen pro účely vytření (doba se pozná podle zbarvení samic, podobně jako u rájovců).
S úmyslem vám pomoci doporučuji zbavit se bojovnic a pro začátek si pořídit jednodušší rybky. A pamatujte na základní pravidlo zaručující úspěch a spokojenost: PH udržovat kolem 6,3-6,5 teplota kolem 23° stálá neublíží nikomu (s výjimkou tropických ryb jako discus), tvrdost kolem 6-8dKh.
Nešetřit na rostlinách, ty pomáhají vytvořit a udržet bio-rovnováhu a kvalitu vody. Druhy roslin nijak brutálně nemixovat - lepší 10ks od jednoho druhu, než všehochuť navzájem si nevyhovující.

Když bude v 8l vody dost rostlin, nevejdou se tam ryby. A dania? Ty potřebujou plavat, lítají po akvárku jak o život a stovka je jim na délku malá! Nemluvě o tom, že vyskakujou (aspoň ty naše klidně jo) a je potřeba mít akva zakryté. Co se týče neonek, u těch obzvlášť platí, že potřebují prostor. A třeba P. axelrodi teplotu kolem 25 - 27°C...
Do 10l bych volil mucholapku nebo fittonii...
Samci bojovnic se chovají zvlášť a k samicím se dávají jen pro účely vytření (doba se pozná podle zbarvení samic, podobně jako u rájovců). - to je trochu nesmysl, samice mohou koexistovat se samcem v pohodě, ale musí mít dost místa, dostatečně zarostlé akvárium a nějaké ty úkryty. K tomu dost teplou vodu, dost jídla ve vyhovující skladbě a jde to v pohodě.

do 10 l by pri kvalitnej filtrácii mohlo ísť zopár drobných živorodiek, napr. Heterandria formosa alebo "endlerky". Sám som ich choval niekoľko rokov v akva 30x18x25 a endlerky celkom prosperovali, podobne neskoršie namiesto nich formozky, ale tie postupne znižovali stavy kvôli malému zastúpeniu samíc v potomstve...
filtroval som primitívnym molitanovým filtrom na pohon vzduchom, + bol do akvária zavedený Scindapsus, ktorý z vody ťahal živiny... popri tom trs "jávskeho machu" a nejaké plávajúce rastlinky (Limnobium, Ceratophyllum). Filtre s čerpacou hlavou, aj keď "určené pre malé akvária", podľa mňa nie sú až tak vhodné, lebo väčšinou robia v akváriu zbytočný "vietor" a často majú malý objem filtračnej náplne. Z takého akvária sa potom stáva práčka, v ktorej ryby aj rastliny trpia

Ďakujem Vám všetkým za užitočné rady!
Určite ich nebudem mučiť v malom akvarku! A dokúpim niečo väčšie!
V mojom akvaárium nemám žiadnu techniku a ani filter, no mením vodu každý týždeň ako som bola oboznámená!
K tej technike.. Okrem filtru, na ktorý som sa samozrejme pýtala pri kúpe, mi povedali, že do tak malého akvarka nemajú filtre.. A ani som nebola oboznámená s tým čo by do tej techniky ešte zapadalo.

Určite som sa z mojej chyby poučila a nenechám ich na pospas malému akváriu!
Ďakujem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru