Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stracaju sa vam ryby?

Tak som dnes spojazdnil 60l akvarium a vraciam sa po rokoch k mojej detskej zalube a hned sa musim pochvalit, ze sa mi deju zazraky.
Vsetko sa zacalo pred asi mesiacom a pol, ked bol syn pozriet u susedov kocura a vratil sa so zavaraninovym poharom s 5 Gubkami. Hned som vybavil u rodicov moje zabudnute 20l akvarium z detstva a rybkam tak zachranil zivot. Cela vybava nas stala 80 eur, co bolo viac ako som povodne cakal (filter, piesok, chemia, potrava, rastlinky...).
To, ze mi po case z 5 Gubiek zostali len 2 by som este pochopil, su to malicke ryby, v akvariu sa lahko stratia, ale co nechapem je fakt, ze som doniesol pred par dnami 4 Mecunov a ten najvacsi sa mi po jednom dni zrazu vyparil. Medzitym som im pripravil 60l akvarium, ale momentalne tam plavaju len 3, pretoze 4 niet. Prehladal som okolie akvaria, ci nevyskocil, pozrel cele dno uz asi 6x a ryby niet.
Je mozne, ze ostatne ryby (3x mecun, 2xgubka, 1xmalicky ancytrus) zozrali za cca 1 den (maximalny cas co som si vsimol, ze ryba chyba) jednu celu asi 3-4cm velku rybu? Pripadne mohli ju zozrat slimaky, ktorych mam asi 5 velkych a zopar malickych? Podla obrazkov co som pozeral by to nemali byt masozrave, ale neviem si inak vysvetlit kam sa ryba mohla vyparit.

Předmět Autor Datum
Mohli... taky nám semtam nějaká ryba zmizí, ovšem nejlepší šok byl, když jsme měli za zmizelou jednu… nový
Y Draig Goch 22.08.2013 18:03
Y Draig Goch
Jasne, zatial zacinam opatrne, zistil som, ze rybicky nam za tych 30 rokov, co som akvaristikoval pe… nový
fleg 22.08.2013 18:53
fleg
Skaláry ne. Na ty je 60l hrozně málo. Nebude se jim dařit ani teď. Ale jsou i jiné super ryby. Vždyc… nový
Y Draig Goch 22.08.2013 19:10
Y Draig Goch
Tak rybicku nasiel dnes rano maly asi meter od akvaria pod zeriavom (tak daleko som uz nehladal). nový
fleg 25.08.2013 09:29
fleg
meter je ešte dosť blízko, niektoré ryby sú schopné doskákať aj viac metrov od akvárka, kým zoslabnú… nový
perenquen 25.08.2013 10:53
perenquen
Uz tam nebudem davat take velke, len malicke, ktore nevyskocia. Horsie je, ze mam depresiu, zdochli… nový
fleg 25.08.2013 12:53
fleg
len kontrolná otázka: má to akvárium krycie sklo ? nový
perenquen 25.08.2013 17:23
perenquen
Mecun je uz kaput, premiestnil som ho do maleho a do hodiny plaval hore bruchom, aj ked sa mi zdalo,… nový
fleg 25.08.2013 19:41
fleg
Hele, mečovky jsou docela citlivé... gupky - to je zvláštní, ty většinou docela vydrží, i když to už… nový
Y Draig Goch 26.08.2013 10:13
Y Draig Goch
Možná krupička.. Mohl jsi ji přinést s těmi mečouny. http://rybicky.net/nemoc/Ichtyophthirius-multif… nový
Zarniwúp 26.08.2013 21:49
Zarniwúp
Kedze vo velkom akvariu zo dna na den posiel aj posledny mohykan ancytrus dnes vymenim vodu a asi po… nový
fleg 27.08.2013 06:43
fleg
Vypusť komplet vodu z akvária, štrk/kamene prepláchni v studenej vode, aj akvárium vypláchni studeno… nový
perenquen 27.08.2013 08:16
perenquen
No vodu som nechaval v 80 rokoch minuleho storocia (boze to znie hrozne;o)) odstavat cca 1 den a o c… nový
fleg 27.08.2013 08:53
fleg
Flegu, naper tam rostlin co to dá. Čím víc rostlin, tím míň starostí s čištěním. Jinak ti tam vyrost… poslední
Jack 28.08.2013 07:42
Jack

Mohli... taky nám semtam nějaká ryba zmizí, ovšem nejlepší šok byl, když jsme měli za zmizelou jednu obří samici bílé molly a ona se zase objevila. Kde byla ty dva dny, ví bůh. Další věc je, že ryba, když vyskočí, tak seschne na takovou houžvičku, že kolikrát není ani moc vidět. A jestli v mezičase třeba někdo luxoval...
Jinak šneci jsou super likvidátoři a kostřička zapadne do substrátu nebo mezi rostlinky a už je to...
Jinač, 5 gupek je hrozně málo... ;-) A dvě ještě míň. Plánujete nějak doplňovat?

Jasne, zatial zacinam opatrne, zistil som, ze rybicky nam za tych 30 rokov, co som akvaristikoval pekne podrazeli, takze idem vychytavat uvodne muchy a uvidime. Zena sice chce, aby som mensie 20l akvarium zlikvidoval, ale este nevie, ze to bude porodnica a akvarium pre mensie, ci chore rybky;o).
Planujem mat asi 20-30 rybiek v tom 60l akvariu, asi vsadim na klasiku z detstva. Gupky, mecune, ancytrus, neonky a sem tam nejaky skalar (tym sa u mna vtedy moc nedarilo).
2 je ozaj malo, ked sme sli na dovolenku dali sme 3 gupky co sme vtedy mali spat susedom odkial prisli, ale po navrate ked som vyslal synatora k nim spat sa vratil uz len s dvoma...preto uz len 2 z 5;o).

Skaláry ne. Na ty je 60l hrozně málo. Nebude se jim dařit ani teď. Ale jsou i jiné super ryby. Vždycky se oplatí spíš zjistit, jestli někde poblíž není burza (tady v Praze na burze běžně za ryby člověk dá polovinu toho, co v řetězci nebo pet shopu). A kupříkladu gupky se mi povedlo získat za fakt legrační peníze od chovatele, který nám je dovezl navíc až domů, když měl cestu kolem... :-D
Dobré a výdržné ryby do hejna a hodně pohyblivé jsou kardinálky, taky dania - ale ta vyskakují, potřebují zakryté akva. Nedám dopustit na parmičku Schubertovu (Dneska se jí myslím říká nějak jinak? Každopádně je to Puntius semifasciolatus f. schuberti, parmička zlatá...) - super rybka, dost velká, pěkná a hodně akční... a samozřejmě mé milované barbusky, Puntius tetrazona, parmička čtyřpruhá, ale to jsou někdy pěkní ďáblíci.
Ve velkém směsovém akváriu teď máme mečovky, schubertky, čtyřpruhé, dania a kardinálky + pancéřníky. Celkem cca 55 kusů na 110l. Jo, ještě je tam jedna bílá molly, poslední z původních, ta plave s mečovkami a samec se jí neustále dvoří a jedna tetra černá, která se drží s čtyřpruhými, taky takový sirotek dědoušek...

Uz tam nebudem davat take velke, len malicke, ktore nevyskocia.
Horsie je, ze mam depresiu, zdochli mi aj posledne 2 gupky a posledny mecun zase plava pri dne a schovava sa pod kamenmi uz druhy den, takze pocitam, ze do zajtra nevydrzi.
Takze mi uz zostane len jeden ancytrus a slimaci;o).

Mecun je uz kaput, premiestnil som ho do maleho a do hodiny plaval hore bruchom, aj ked sa mi zdalo, ze po premiestneni na chvilku akoby ozil. Zaujimave, ze dochli obden, cize kazdy druhy den mi zdochol jeden. Zdalo sa mi vsak akoby bol napadnuty niecim, na tele mal biele flaky, ktore tam podla mna nemali co robit.
Male kryte nemam, na velkom krycie sklo uz mam lebo mi to rosilo lampu co som kupil, takze voda sa teraz zraza na krycom skle.
Hanba nehanba moj navrat po rokoch sa skoncil katastrofou zatial, zostal mi len ancytrus, ktory vsak veselo kruti chvosotom vo velkom akvarku.
Pockam do buducej nedele a pojdem sa pozriet na miestnu chovatelsku burzu, ci tam chodia aj nejaki akvaristi, pretoze kupovat 80 centove rybky sa mi moc nechce.
Pri dalsom pokuse uz dodam aj fotky a uvidime, ci to bude nejaka plesen alebo parazit a necham si poradit az mi zase zacnu kapat.

Hele, mečovky jsou docela citlivé... gupky - to je zvláštní, ty většinou docela vydrží, i když to už taky není, co bývalo... ale teď jsme brali od chovatele samice a jsou úplně super.
Doporučuju klidně v tom poloprázdném akvárku projet cyklus s FMC nebo nějakým multimedikálním přípravkem, aby tam nic nebylo, než dodáte nové rybky...

Vypusť komplet vodu z akvária, štrk/kamene prepláchni v studenej vode, aj akvárium vypláchni studenou vodou. Daj štrk a kamene naspäť, napusti akvárium studenou vodou a nechaj 2-3 dni tak.
Potom nasaď rastliny /najlepšie väčšie množstvo kusov, ale len pár druhov/ a zapoj techniku (filtrácia, osvetlenie). Počkaj cca týždeň a keď rastliny začnú javiť známky rastu, môžeš skúsiť dať prvé ryby, radšej len zopár a neskôr, keď budú v pohode, pridávaj ďalšie...

zhruba takto sa to zvyklo robiť už dávno a bez chémie

No vodu som nechaval v 80 rokoch minuleho storocia (boze to znie hrozne;o)) odstavat cca 1 den a o chemii som samozrejme ani nechyroval a rybkam sa darilo.
Podla mna bola chyba chyba v zle vycistenej umelej rastline (az dodatocne som si vsimol, ze na nej nieco este bolo) a cistiacej magnetickej "hubke" (dva magnety cez sklo, pricom ten vo vnutri ma cistiacu cast na sklo) a zaniesol som do akvarka nejake svinstvo a ked som potom preniesol mecuna na dozitie do maleho tak nakazil aj chudatka gupky a ti krpci posli do jedneho dna.
Dnes ak bude cas to cele este raz vycistim a spravim pokus c.2.
Inak zivu rastlinku mam len jednu, ostatne su umele a ta zije, takze jej to neskodilo evidentne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru