Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co dělám špatně při údržbě akva?

Zdravím, mám 60l akva s cca 7 dospělíma pavíma okama + houf prcků do 1,5 cm a 1 ancitrusem (cca 8 cm a víc neroste). V akvárku jsou živé rostliny a taky kořen. Voda je bez zápachu, bez zákalu, maličko do hnědo-zelena, ph 6,5-7 - vše vypadá v pořádku. Jednou za 10 dnů odkaluji dno a měním 1/4 vody. Novou vodu nechávám 2 dny odstát (jsme hned pod vodojemem, takže máme vyšší obsah chloru) a než ji dám do akva, tak ji předehřeji na cca 24 stupňů. V akva mám běžně 26 stupňů, ale při výměně vody klesne max. o 0,5 stupně. A právě po výměně a odkalení dna se mi to druhého dne některé paví oka osypou plísní (převážně samičky). Plíseň se většinou za další dva dny sama ztratí, ale oslabení jedinci (třeba samička po porodu) uhyne. Snažím se všechno dělat správně, ale přesto se toto pořád opakuje. Co dělám za chybu? Filtr čistím zhruba za 1-2 měsíce.

A další věc, na kterou bych se ráda delší dobu zeptala: proč u mladých gupek do dospělosti dorostou jenom samečci a samičky nikoliv, když žijí ve stejných podmínkách od narození, jsou krmeni stejným krmením, mají stejné rodiče?

Díky moc za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Z toho výčtu mi přijde výměna 1/4 vody po deseti dnech zbytečně častá. Doplňoval bych jenom to, co o…
RITCHI 08.05.2015 23:34
RITCHI
Ritchi... Dovolím si nesouhlasit. Mám akvárium cca 120l, a v něm asi 150ks pavích oček. Mladé+staré-…
namor.b 25.05.2015 22:21
namor.b
namor.b, tak nesouhlasit se mnou samozřejmě můžeš. Odkalení detritu 4x do roka, s výměnou 1/5 vody j… poslední
RITCHI 27.05.2015 22:48
RITCHI

Z toho výčtu mi přijde výměna 1/4 vody po deseti dnech zbytečně častá. Doplňoval bych jenom to, co odkalím a co se odpařilo, čtvrtinu vody bych měnil (podobně jsem to kdysi dělal u 80L) asi tak po čtvrt až půl roce (tedy ne častěji, než se mi chtělo ). Při frekvenci deseti dnů výměny části vody se "chemie" v akváriu dle mého skromného názoru nikdy pořádně neustálí.

HanoB, jestli se budeš držet této "velmi odborné" rady, tak ryby stoprocentně v krátké době zabiješ. V malém akváriu se rybí výkaly rychle hromadí, a stoupá koncentrace čpavku a dusitanů, které ryby zaručeně otráví. Platí pravidlo, že čím menší akvárium, tím častější výměna vody, a obzvlášť když se jedná o gupky - živorodky obecně jsou totiž přímo továrny na výkaly. V tvém případě bych se vůbec nebál výměny třetiny vody spojené s odkalováním každý týden, a klidně i častěji, rybám to může jen prospět. Naopak filtr by se neměl prát moc často, obvykle ho stačí vyprat jednou za čtvrt až půl roku. Filtrační náplň nikdy nepereme pod čerstvou tekoucí vodou, ale ve staré vodě po odkalení, jinak zabiješ všechny nitrifikační bakterie, které přeměňují jedovatý čpavek a dusitany na neškodné dusičnany a pomáhají tak udržet v akva biologickou rovnováhu.

Tvůj problém s umíráním ryb rozhodně není v častých intervalech výměny vody, ale nejspíš někde jinde, možná v její kvalitě. Nechala sis dělat někde rozbor (tvrdost, pH, atd.)? Třeba má ta voda jen nevhodné parametry...

Doporučuju "vygooglit" si heslo VÝMĚNA VODY V AKVÁRIU, kde se dočteš, proč je tolik důležitá a obzvlášť u živorodek.

Držím palce ;-)

Ritchi...
Dovolím si nesouhlasit. Mám akvárium cca 120l, a v něm asi 150ks pavích oček. Mladé+staré-prostě mix. Odkalení provádím tak 4x za rok, vyměním u toho asi 1/5 vody. To je vše. Jinak dolévám jen to, co se odpaří. Ryby jsou v naprostém pořádku, velmi živé, zářivě vybarvené, a plodné. Celé dno je pokryté hustě rostlinami-kryptokoryny- a na kořenech jávský mech. Skalky mám vytvořené z hnědého uhlí-čistí chemismus vody, a mám klid.

namor.b, tak nesouhlasit se mnou samozřejmě můžeš. Odkalení detritu 4x do roka, s výměnou 1/5 vody je sice pro většinu akvaristů dost brutální, ale vzhledem k zaběhlému a hustě zarostlému akváriu rostlinami, které většinu odpadních látek ryb umí využít ke svému růstu, mohou ryby (jak které) "ve staré vodě" přežívat i poměrně dlouhou dobu. Jestli jsou Tvé gupky v několik měsíců staré vodě v takové kondici o které píšeš nedokážu posoudit když jsem je neviděl, ale častější výměna vody by jim rozhodně jen prospěla. Navíc hnědé uhlí upravuje (nikoliv čistí) chemismus vody spíš do kysela, což vyhovuje spíš amazonským rybám, než pavím očkům. Ta dávají přednost pH kolem neutrálu a výš, s minimem dusíkatých látek.
V každém případě si myslím, že výměna vody a odkalování jednou za 1/4 roku je nedostatečné, a obzvlášť u živorodek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru