Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poraďte? Nenáročná rybka?

Mám malé akvárko kolem 10l cca... Ano vím čtu všude že je to nevhodné pro ryby a že je to týrání atd... Vím je to náročnější než velký atd.. chápu rizika...
Ale zpět k otázce.. Poradíte mi nějakou nenáročnou rybku? Vím jen o bojovníci.. proto se ptám tu, protože na netu sem žádnou radu nezažil
Děkuju moc

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkuste živorodky duhové, ty jsou nenáročné nový
Anonymní člověk 26.04.2018 21:10
Anonymní člověk
Na ryby je to opravdu nevhodné. Opravdu v tom nic netrapte. Ale několik kusů malých krevetek rodu ne… nový
Honza1234 26.04.2018 22:01
Honza1234
PS. Bojovnice není dobrá volba. Do tak prťavé nádrže se blbě umísťuje např. nutné topítko. nový
Honza1234 26.04.2018 22:37
Honza1234
Bojovnice, Živorodky, Ancistrus, Skalár, Paví očka.. a prakticky veškeré drobné rybky, které lze zak… nový
davoule 01.07.2018 16:51
davoule
Omluvte mě ale mílíte se. Myslím že jste neviděl dospělého ancistruse , natož skaláru. Nejsou to žád… poslední
Honza1234 01.07.2018 18:40
Honza1234

Bojovnice, Živorodky, Ancistrus, Skalár, Paví očka.. a prakticky veškeré drobné rybky, které lze zakoupit v menších zverimexech :-)
Je pravda že by měla mít minimálně kolem těch 10l jedna z těchto ryb, ale kamarádka měla Bojovnici v takovém tom 3l „mučícím bettáriu“, ale žila jí přes rok a půl a myslím, že i lépe než by se jí žilo u někoho jiného v 50l akváriu. O tom, jak rybě bude a v jakém bude komfortu ani tak nerozhoduje velikost a vybavení akvária jako spíš to jak se rybě věnuješ a kolik jí obětuješ času ;-)

Nejde ani tak o pohyb ryby, toho bude mít dost i v trošce vody, spíš jde o to, že v malém množství vody bez filtrace a okysličování se v akváriu začne množit životu nebezpečná sféra organismů (bakterie, houby, vyšší riziko nemoce) a hlavně - velmi rychle dojde kyslík.
A vzhledem k tomu, že taková Bojovnice Pestrá využívá „plicní“ orgány, malý obsah kyslíku ve vodě je pro ni alfa omega.
Pak je potřeba mít v akváriu rostliny a vodu alespoň jednou za 5 dní vyměnit z 1/3 novou odstátou vodou, aby se doplnily zásoby kyslíku, odčerpala se část špinavé vody a zregulovala se teplota vody.

Omluvte mě ale mílíte se. Myslím že jste neviděl dospělého ancistruse , natož skaláru. Nejsou to žádné čudly a zrovna na nich je dobře poznat když je dáte do prťavé nádrže. Ancistrus například v prťavé nádrži zakrní, přičemž se mu nevratně zdeformují vnitřní orgány. Ukázkový příklad týrání chovem.

Paví očka a další živorodky jsou velcí znečištovatelé a 10 litrů promění v žumpu raz dva. Navíc je potřeba aby se mohly samičky odplout od samečka a mít na chvíli klid. Navíc se snadno množí a tak se ten efekt znečišťování jen násobí.

To že je bojovnice labyrintka neznamená že nutn vyžaduje nízký obsah kyslíku ve vodě.

Údržba je důležitá, ale prostorové nároky ryb rozhodně nenahradí. Kdybych zavřel člověka do místnosti 2x2 m, tak taky bude žít pokud mu budu nosit jídlo a vynášel kýbl s exkrementy. Bude žít, a pravděpodobně dlouho. Ale co to bude za život? Když chci chovat nějaké zvíře, tak mu mám zajistit důstojné podmínky pro život.

Kyslík se do vody dostává úplně normálně skrze povrch hladiny. A rozhodně se tam nedodá do zásoby při výměně vody. No a jestli regulujete u betty teplotu výměnami vody, tak to potěš koště.

Nepište rady když evidentně vite o dané problematice jen velmi málo. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru