Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nové akvárium

dobrý den, máme 10dní nově založené menší akvárium (25l), zatím jsme nasadili pouze rostlinky a zabíháme, ale začaly se mi všude objevovat hnědé/rezavé skrvnky, jsou na kamenech, na pozadí i na rostlinách, ale jdou z nich setřít. Vypadá to jako nějaká řasa, navíc v jednom místě mám i zelený povlak na kameni a kolem dřeva se vytvořil jakoby závoj co se vznáší, připomíná to plíseň. Použili jsme na podklad jemné kamínky, je tam jedno dřevo, dva kameny a 4 rostlinky co nám byly doporučeny jako nenáročné. Názvy neznám. Filtr jede nonstop a svítím asi 12 hodin denně, denně kapu hnojivo. Poradíte co mohu zkusit ať to dáme dohromady než tam pustíme rybičky? Děkuji

Předmět Autor Datum
Zdravím. V čerstvě založených nádržích to není nic neobvyklého. Na hnojení je brzo. Vždyť ještě nemů…
Honza1234 14.03.2018 12:19
Honza1234
Díky za reakci, zastavím teda hnojení a zkracuju svícení na 9 hodin. Světlo i filtr byly v setu s ak… nový
Janana 14.03.2018 13:27
Janana
Okružáci, levatky, piskořky. Tihle šneci se nekupují. Většina lidí si je donese s rostlinami. Asi by… nový
Honza1234 14.03.2018 13:47
Honza1234
světlo je ledka a šneci zatím žádní nejsou, někde je seženu. Jak jako "začátečník" poznám, že je vše… nový
Janana 14.03.2018 14:29
Janana
Můžete použít testy (hlavně na NO2 nebo NH3). Já testy nepoužívám, ten měsíc záběhu prostě stačí při… poslední
Honza1234 15.03.2018 12:31
Honza1234

Zdravím. V čerstvě založených nádržích to není nic neobvyklého. Na hnojení je brzo. Vždyť ještě nemůže být poznat, co rostlinám schází a některé z nich budou teprve přecházet na submerzní formu (musí si zvyknou na růst pod vodou). Ale rozhodně bych zkusil stáhnout dobu osvitu na nějakých 8 - 10 hodin. Jaké světlo to je? Jak silné? Máte šneky? Ti by si měli na takovýchto povlacích pochutnat. Jaký je filtr? Možná by to chtělo více rostlinek. Ale těžko říct bez fotky akvária. Na rybičky je stejně brzo, tak není kam spěchat. :-)

Jinak pokud jste začátečník, tak jste si měla pořídit raději větší akvárko, ve 25 l se bude těžko udržovat rovnováha, tak malé akvárium chyby neodpouští. Ale samozřejmě to jde zvládnou, jen to chce vyvarovat se nějakých velkých zásahů a všechny změny provádět postupně :-)

Díky za reakci, zastavím teda hnojení a zkracuju svícení na 9 hodin. Světlo i filtr byly v setu s akvárkem, značka Aquael, na světle je napsáno 6W, filtr nevím, je interní. Na větší akvárium se u nás bohužel nenašlo místo. Jestli vám pomůže foto můžu poslat. Kdy doporučujete nejdříve pořídit rybky? A ty šneky koupím hned - jaké a kolik ať jich zas není moc? Díky

Okružáci, levatky, piskořky. Tihle šneci se nekupují. Většina lidí si je donese s rostlinami. Asi by to chtělo napsat na nějaké fórum, jestli by je někdo nedaroval, nebo poprosit v akvaristice. Stačí jich několik, oni se snadno namnoží.

Já ryby dávám nejdříve za měsíc (někdy i déle záleží na druhu) od založení. Během té doby akorát jednou týdně nakrmím prázdné akvárko aby se mělo z čeho zabíhat. Spěchat se nevyplácí, protože v lepším případě akorát člověk utratí za nesmysly na úpravu vody, v horším případě to ryby odnesou. Je to kvůli tomu, že zhruba měsíc se to akvárko zabíhá, než se rozjede naplno nitrifikace.

To světlo je LEDka nebo zářivka?

Můžete použít testy (hlavně na NO2 nebo NH3). Já testy nepoužívám, ten měsíc záběhu prostě stačí při nenáročných rybách, pokud mám mít náročnější ryby, tak čekám klidně tři měsíce. Ale hlavně musí začít růst kytky. Když vidím, že kytky rostlou, tak to znamená, že odbírají z vody živiny a všechno je to tudíž na správné cestě. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru