Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Betta a 5 živorodek v 10l, potřebují změnu, poraďte prosím

Dobrý večer přeji.
Obracím se na Vás, zkušené akvaristy, s velkou prosbou.
Před měsícem jsem dostal darem 10l akvárko s jednou Betou a 5 živorodkami. Osvětlení 4,3W, teplné tělísko a filtr Claro 200. Na úpravu vody používám Betta aquasafe a bio nitrivec.
Mno a zdá se mi to příliš těsné. Jsem úplný začátečník a chtěl bych jim pořídit trošku větší domov než garsonku, ač já v ní sám žiji, tedy prostoru tu moc nemám. Jaké by bylo ideální akvárium či set, pro toto osazenstvo? Velikost akvária a síla osvětlení? Filtrace? Nejdříve se, ale ke koupi dostanu ta za dva měsíce… k tomu se v současné garsonce rozmáhá nějaká vláknitá řasa a rostlinky na špičkách hnědnou. Mám to prozatím řešit uhlíkem, či přidáváním fe a co2? Mám pivní redukční ventil mohl bych k tomu dokoupit difuzér, ten bych asi využil i později… Mám s tím dále něco dělat, či jen čist a měnit vodu?
Mnohokráte děkuji. S pozdravem Petr Žitný

Předmět Autor Datum
Dobrý den. Záleží na vašich možnostech (prostorových, finančních). Já jsem spíš zastánce tohoto sest… nový
honza1234 31.12.2018 00:25
honza1234
Dobrý den přeji. Mnohokráte děkuji za odpověď. V nádržce jsou živorodky endlerovi a z rostlinek dva… nový
petrzitny 31.12.2018 08:57
petrzitny
Dobrý den, a co ryby od sebe oddělit? Místo jednoho akva, mít dvě. V jednom živorodky, v druhém bet… poslední
Minea 30.08.2019 10:24
Minea

Dobrý den. Záleží na vašich možnostech (prostorových, finančních). Já jsem spíš zastánce tohoto sestavit si akvarko podle sebe, než jít do setu ... :-)
Když pominu že betta a živorodky (záleží jaké) nemusí být šťastná kombinace, tak bych šel do nádrže okolo 50 litrů (záleží na druhu živorodek). Nevím jaké máte topítko ale třeba by stačilo to co už máte. Filtr bych asi volil s větším objemem než je stávající. Záleží na preferencích. Já třeba používám čerpací hlavu a kostku biomolitanu.
Co se týče světla, tak každému vyhovuje něco jiného.
Na přidávání a používání přípravků na úpravu vody bych se vykašlal, to vám hezkou nádrž nezařídí. Stejně tak bych se vykašlal na CO2, ve vodě ho pro běžné nenáročné druhy rostlin bývá dost.
O akvarku nic nevím, takže budu střílet od boku.
Řasa bude spíš s přebytku živin (5 živorodek v 10 litrech musí dělat hrozný binec) než jejich nedostatku. Proto bych hnojiva nepřidával a vyzkoušel častější výměny části vody v kombinaci s přidáním rostlin a co nejméně častým hrabáním se ve filtru a dně + krmit střídmě. Filtr vám musí dělat hrozný proud, to taky nahrává řasám. Pokusil bych se ho stlumit na minimum nebo nasměrovat jeho vývod tak aby dělal co nejmenší paseku. Jak dlouho denně svítíte? :-)

Dobrý den přeji.
Mnohokráte děkuji za odpověď.
V nádržce jsou živorodky endlerovi a z rostlinek dva mechy na kořenu, tři roslinky Samolus valerandii, v pozadí je dost rozrostlá Limnophila sessiliflora. Filtr je nastaven na nejnižší výkon a proud je tříštěn nad hladinou o sklo, právě aby to nedělalo zbytečný proud kvůli Bettě. Snažil jsem se to trochu nastudovat... Svítím od 9 do 19:00. Ale akvárium je u okna, bez zadní folie, což asi bude taky problém, dva dny teď stíním závěsem. V sobotu jsem odkaloval, bez čeření dna a nic moc bordelu z nádržky navyteklo. Rybičky krmím dvakrát denně, právě z obavy zanesení nesnězeným krmivem.
Budou cí akvárium, pokud by bylo dostačující 50l by bylo skvělé, vzhledm k velikosti bytu, ale přemýšlím ještě otrochu větším cca 70l. Měl-li by jste nějaký tip, byl bych vděčný za doporučení.
Jěště jednou mnohokráte děkuji za rady a ochotu poradit.

Dobrý den,

a co ryby od sebe oddělit? Místo jednoho akva, mít dvě. V jednom živorodky, v druhém betu. Živorodkám by 50l akva stačilo a beta by měla mít min. 25l. Když je necháte pohromadě, s největší pravděpodobností Vám beta bude požírat mladé od živorodek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru