Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno závojnatka a potrhání ploutvičky na vlásky,jak jí mám pomoci?

Dobrý den,
dneska se mi zasela závojnatka za filtr, bohužel jsem si toho brzo nevšimla.Dostala jsem ji ven,má bledou barvu, a potrhané ploutvičky na vlásky až na kořen ploutve:-(.Může se to stát ze stresu?...mám v akváriu jen 3 závojnatky, 2 ancitrusy a 1 parmičku černopruhou tak si nemyslím, že by ji jiná rybka napadla.Chci se zeptat, má šanci moje závojnatka i s tímto zraněním přežít?....co mám teď dělat?(samozřejmě si filtr už pořádně zabezpečím,aby se mi to už nikdy nestalo).Moc děkuji za odpovědi.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak máte velké akvárko? Nemyslím si, že se za ten fitr "jen tak zasekla"...pokud je bledá a vypadá d…
Réza 13.01.2012 11:56
Réza
...ne, ne není to filtrem a ani nemocí,včera byla úplně v pohodě, jmenuje se Matylda-asi pochopíte p…
claudinka 13.01.2012 12:37
claudinka
:-D:-D Tak proč se jmenuje Matylda, skutečně nechápu:-D a to, že se jí snaží druhá ryba pomoct plava…
Réza 13.01.2012 12:59
Réza
....filtr je normální z obchodu, ale je v pet láhvi s dalšími filtr.prostředky pro zvýšení účinnosti…
claudinka 13.01.2012 13:26
claudinka
Jo aha, já četla čtyřpruhou, tak to pardon:-D Ale to taky neni zrovna nejlepší. Parmička řernopruhá…
Réza 13.01.2012 13:34
Réza
Krmíme Dajanou- kompletním vločkovým krmivem pro závojnatky.... :-) jinak moc moc děkuji za váš čas…
claudinka 13.01.2012 13:43
claudinka
Můžete zkusit koupit nějaký posilující vítamínový přípravek (Sera Fishtamin), aby se ryby polepšily…
Y Draig Goch 13.01.2012 15:09
Y Draig Goch
:-) na to krmivo se kouknu...i vám moc děkuji za radu. :-(teď mi dělá starost, že nemůže doplout až…
claudinka 13.01.2012 15:36
claudinka
Já bych spíš řekla, že Nemo čeká, až chcípne, aby jí moh sežrat:-D Já bych jim v těch citech zas tol…
Réza 13.01.2012 16:09
Réza
Jo, ryby jsou značně nevybíravý, pravda. ]:) Když nám umíral manžel Kateřiny, královny vdovy, taky d…
Y Draig Goch 13.01.2012 16:54
Y Draig Goch
Tak tak...a úplně nějlepší by bylo spařit kus salátu a hodit jim to tam...závojnatky potřebujou vě s…
Réza 13.01.2012 17:15
Réza
Pravda. Proto taky Energy Sticks jdou jen jednou týdně, v sobotu - ale to má šábes veškerá zvířena,… nový
Y Draig Goch 13.01.2012 17:42
Y Draig Goch
...vypadá to, že snad se nám z toho naše Matylda dostane:-)...uvidíme::). Jen by mě stejně zajímalo,… nový
claudinka 13.01.2012 21:46
claudinka
:.( Matylda bohužel zemřela, včera měla bledou jen půlku těla,dneska už byla celá bledá a jakoby se… nový
claudinka 14.01.2012 09:35
claudinka
Přeci jenom by bylo lepší pár dnů pro jistotu počkat, jestli budou ostatní ryby v pořádku. nový
Evva 14.01.2012 11:33
Evva
...kdyby byla nemocná,tak bychom to udělali,tady si jistá na 100%, že to byla vina toho zaseknutí:.(… nový
claudinka 14.01.2012 12:00
claudinka
No ono to ve zverimexu stejně nepoznaj, takže je to jedno:-D Jinak pokud máte v akvárku topení, tak… nový
Réza 14.01.2012 19:57
Réza
:-) pravda, dneska nám paní prodavačka řekla, že to normálně pozná, zda je to sameček nebo samička,… nový
claudinka 14.01.2012 20:16
claudinka
Snad už to bude v pohodě;-) Tak ať se jim daří...a jinak "paní v prodejnách"...to je kapitola sama o… nový
Réza 14.01.2012 20:54
Réza
....:-D poslední
claudinka 14.01.2012 20:59
claudinka

...ne, ne není to filtrem a ani nemocí,včera byla úplně v pohodě, jmenuje se Matylda-asi pochopíte proč,akvárium je 63l, máme vylepšený filtr-je v 2l pet lahvi-je v ní čistící štěrk,filtr. houba a trubičky,bylo tam vzadu místo asi 3 cm a ona svou pažravostí tam vplula a bohužel se tam zasekla:-(...je to hrozné se na ní koukat, druhá závojnatka ji pomáhá plavat:-((teď jsem na ní koukala a nemůže plavat ani ke dnu:-((snaží se,ale bohužel jí to asi kvůli těm potrhaným ploutvičkám nejde:-((..moc mě zajímá, zda má šanci na zahojení ploutviček? hledala jsem to všude na netu , ale bohužel jsem to nikde nenašla, tak posl. má záchrana v podobě informace je snad tady.....

:-D:-D Tak proč se jmenuje Matylda, skutečně nechápu:-D a to, že se jí snaží druhá ryba pomoct plavat mě taky celkem pobavilo. Nicméně to akvárko je moc malé. To, že se tam zasekla ze stresu je možné. Ploutve se jí mohou zacelit, ale to chování se mi moc nezdá...pokud nemůže plavat ke dnu, může mít problémy s plynovým měchýřem...a pokud máte nebezpečný, nebo po domácku vyrobený filtr,tak si raději pořiďte normální.
Ploutve jí mohla okousat ta tetrazona...protože chov jen jedné jediné je naprosto nevhodný. Jsou to hejnové rybky, čim víc jich je, tím lépe a pokud se stresují, že jsou tam samy, mají zrovna tyhle ryby velké sklony okousávat ostatním ploutve, zejména těmhle pomalejším rybám. Navíc se k závojnatkám nehodí a to z toho důvodu, že potřebují vyšší teplotu vody, než závojnatky...ty jsou do chladnějšího prostředí.

....filtr je normální z obchodu, ale je v pet láhvi s dalšími filtr.prostředky pro zvýšení účinnosti....okousané ploutvičky nemá...délka je stejná, jen je má rozcupované na vlásky jako kdyby je žiletkou někdo podélně nařezal....a tetrazonu taky nemáme, ale parmičku černopruhou co požírá černé řasy......měly jsme 3 a teď máme 2.......akvárium snad do půl roku taky vyřešíme, víme,že 63l pro 2 závojnatky zrovna žádný luxus není......snad máte pravdu v tom že by se jí ty ploutvičky měly spravit, ale i tak bych byla ráda , kdyby už někdo s tímto zkušenost měl a napsal mi jak to s jeho rybičkou dopadlo:-(.Teď mě napadlo, pokud by měla i něco s tím plyn. měchýřem,dokáže se to spravit?

Jo aha, já četla čtyřpruhou, tak to pardon:-D Ale to taky neni zrovna nejlepší. Parmička řernopruhá potřebuje hodně čistou vodu a nesnáší dusíkaté látky...oproti tomu závojnatal je takový vodní prase, co akvárko poměrně rychle zaneřádí a její výkaly obsahují hodně dusíkatých látek a dokonce mohou některé ryby otrávit. Závojnatky je lepší chovat v akvárku jednodruhově. Ty ploutvičky by se měly zacelit, nemyslim si, že by to byl nějaký velký handicap, pokud by o ně z větší části nepřišla.

Můžete zkusit koupit nějaký posilující vítamínový přípravek (Sera Fishtamin), aby se ryby polepšily rychleji a doporučuju k těm Dajana vločkám přikoupit ještě něco zeleného (míněno něco jako Spirulina, apod.), závojnatky potřebují docela dost "zelené" stravy a střídat jim to. Jinak, my ty naše poloviční karasy krmíme Sera Koi Royal Medium, Sera Goldy Gran a Sera Granugreen... a semtam granule pro leguána, které milostpán nežere, ale závojnatkám šmakujou. ¨
Jinak, opravdu je lepší mít závojnatky odděleně ode všeho, vyžadují podmínky odlišné od většiny ostatních ryb a jsou vážně strašní špindírové.
Taky se nám stalo, že Karkulín přišel k trhlině v ploutvi, jen jedné tedy a asi mu ji způsobila Kateřina Aragonská, kolegyně z akvária, a zahojilo se mu to časem zcela beze stopy - ale byla to jen jedna trhlina.
Ad ty parmičky, ani si nedovedu představit pouhé dvě parmičky v jednom akváriu... dost málo na hejnovou rybku...

Já bych spíš řekla, že Nemo čeká, až chcípne, aby jí moh sežrat:-D Já bych jim v těch citech zas tolik nefandila:-D Když mi chcípne nějaká ryba, tak jí většinou ani nenajdu...prostě zmizí:-)...Ber to ale radši jako joke:-D A z těch ploutví bych si tak těžkou hlavu nedělala, když mi black molly šíleně oškubaly betťáka, že z něj zbyl jen takovej chudáček, taky mu ty ploutve dorostly.

Jo, ryby jsou značně nevybíravý, pravda. ]:) Když nám umíral manžel Kateřiny, královny vdovy, taky do něj všelijak žďuchala a tak, ale přišlo mi to, že se ho spíš snaží dorazit, než cokoliv jiného.
Se závojnatkama je problém, že jsou prostě přešlechtěný a dostat do ruky nějakou slušnou je práce, lítání, shánění a dobrý výběr... a pak pro jistotu nešetřit na péči. A stravě. Tráví jim to dost mizerně, tak aby z toho ty plovoucí žaludky něco měly.
Taky nám teď beťák, blb, rozcupoval ploutev jednomu nádhernému inkoustově temně modrému gupkovi (holt asi byl trochu moc macho...) a gupák se za chvíli vzpamatoval a machruje dál... když je zdravé akva, ryby se hojí zajímavě rychle. Ale zkus se poohlédnout po nějakém vitamínovém přípravku nebo multi-medikálním (to bývá většinou totéž)...
Jinak ta Sera krmiva jsou docela drahá, hlavně v Pet Centru, vyplatí se nakupovat spíš na webu nebo v akci... ale zase je to (doufám!) německá kvalita. Dajana taky dělá spirulinu, esli se dobře pamatuju. Jo a super jsou Tetra Goldfish Energy Sticks, ale ty dáváme jen občas... měly by mít hodně vitamínu C... :-D
Sorry za skoro reklamní přednášku o krmivech, ale zatím to je cca 1/2 toho, čím doma běžně krmíme... holt, strava musí být rozmanitá! :beer:

Tak tak...a úplně nějlepší by bylo spařit kus salátu a hodit jim to tam...závojnatky potřebujou vě stravě hlavně rostlinnou složku...prostě zelený:-) a doplňovat to nějakým živym, nebo mraženym krmenim. Úplně nejhorší je dávat jim klasický vločky, nebo granule určený pro většinu ryb, to jsou z nich pak takový nafouklý továrny na h*vna se ztučnělejma játrama:-D Oni jsou to takový malí kapříci, takže by je člověk neměl poc přecpávat, dají se poměrně snadno vykrmit, až jsou z nich docela slušně jateční potvory:-D

Pravda. Proto taky Energy Sticks jdou jen jednou týdně, v sobotu - ale to má šábes veškerá zvířena, každý dostane nějaký pamlsek... jinak denně hlavně zelený a pár kuliček. A proto mají zlatuše svoje 4 piksly jídla (přiznám se, občas zhřeším a dám jim trochu Vipanu nebo Tetraminu a když najdu v zrní pro ostatní zvěř červíka, tak šup s ním k závojnatkám...), svoje akva a svou péči...
A proto mám pěnu u huby, když vidím (hlavně v čínských restauracích) společná akvária typu koi + čichavci nebo diskusi... o koulích nemluvě - Kateřina Aragonská má skoro 20 cm (špatně se měří, protože má hroznou sílu a mrská se jak o život, když by jí člověk chtěl přidržet) a když si představím kouli, která by ji měla pojmout... a takový spařený list špenátu a v létě kopřivy (těch máme na zahradě co hrdlo ráčí...) - masitý ani moc nechtěji, to jako blbě koukaj, ale zase ho uměj ze lžičky... :-D A hlavně, furt šmejděj a plavou, to mě těší. A plivou vodu na dálku.
A vida, to by mě zajímalo - kočky, obludy, přese všechnu snahu chodí stejně pořád pít do akvária. Ryby i kočky žijou, nezdá se, že by to nějak moc bolelo, závojnatky chodí kočkám okusovat jazyky, kočky si jich nevšímají... může to někomu být na škodu?

...vypadá to, že snad se nám z toho naše Matylda dostane:-)...uvidíme::). Jen by mě stejně zajímalo,zda to potrhání ploutviček mohlo být doopravdy ze stresu:-(má je tak potrhané všechny:-(.Jinak zítra zajdu koupit nějaké to lepšejší krmivo, ať si holky pošmáknou:-))).:?:Chci se ještě zeptat,při léčení je dobré dát teplejší vodu nebo studenější?...teď máme v akváriu 26C....

:.( Matylda bohužel zemřela, včera měla bledou jen půlku těla,dneska už byla celá bledá a jakoby se ji tkáň odlupovala.....včera nemohla plavat ke dnu, dneska už zase nemohla plavat nahoru.....tak jsme ji to trápení ukončili. Odpoledne si jdu pro druhou rybičku.Tak se tady mějte všichni moc pěkně a děkuji moc za rady.:-)

No ono to ve zverimexu stejně nepoznaj, takže je to jedno:-D Jinak pokud máte v akvárku topení, tak u závojnatek bych ho vypla...nebo tedy spíš postupně snižovala a pak vypla, nepřešlechtěný závojnatky se daj chovat v jezírku i přes zimu pod ledem, takže ty do teplý vody ne e. Opravdu nedokážu říct, jestli měla ty ploutve potrhaný z toho zaseknutí se za filtrem, ale bylo to nejslíš nějaký mehanický poškození, bakteriální rozpad ploutví vypadá trochu jinak, nemusela to být ale vaše chyba, že byste měla nějaký extra špatný podmínky, ono u těch závojnatek je to těžký, pokud je máte fakt z nějakýho pofidérního pet-shopu, někdy tam mívaj takový degény a pokud měla problém s tim plynovym měchýřem, tak takový ryby prostě za nějakou dobu odejdou. Větší akvárko určitě poříďte, těch 190...200 litrů je ideál, o kterym si většina závojnatek v koulích může nechat jen zdát...

:-) pravda, dneska nám paní prodavačka řekla, že to normálně pozná, zda je to sameček nebo samička, ale tyto dvě, že jsou tak malé, že to poznat teď jak na potvoru nejde:-D:-D.Co k tomu dodat..:-x.Strašně se teď bojím, aby to nebyla fakt nějaká nemoc, ale šlo by to hrozně rychle.....snad ne....dám vědět:-)))zatím ahojky a držte palečky, ať nám ty dvě zavojnatčí miminka přežijou:-)

Snad už to bude v pohodě;-) Tak ať se jim daří...a jinak "paní v prodejnách"...to je kapitola sama o sobě:-D Jednou jsem nesla do zverimexu myšáka, kterýho už jsem si nemohla nechat doma...byl takovej dost vykrmenej a ta "pani v prodejně" ho nejdřív šoupla k potkanům a vůbec jí nepřišlo, že je to myš:-D Jsem na ní koukala, jako jestli to myslí vážně...pokud nepoznaj myš od potkana, tak po nich člověk nemůže chtít, aby rozeznávaly pohlaví u rybiček:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...