Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zakládání nového akvárka

Dámy a pánové,
budu vám moc vděčná za radu. Mám v plánu rozjíždět akvárko o rozměrech 90x35x50. Naskytla se mi otázka - FILTR! Myslíte, že by byl vhodnější vnější?
Celkově by mě zajímalo, jaké vysypání dna by bylo podle vás dobré? kytičky plánuju dát do hliněných květináčků a zapustit do štěrku. Co se týče dekorace - jak velký kořen by bylo nejlepší zvolit?
Našla jsem také zalíbení ve vzduchovacích kamíncích. Samozřejmě ne ty kýče ve tvaru mořských hvězdic, ale klasické kuličky. Jen mě celkem mate počet výstupů(hadiček) ze vzduch. motorku?
No a ten nejtvrdší oříšek. Ve svých ,,rybích zásobárnách" - jiných akvárkách- mám možnost výběru z těchto ryb: Skaláry, závojnatky, parmičky zlaté a tetry měděnné. Zajímalo by mě, zda by z těchto mých ,,miláčků" mohla vzniknout hezká kombinace? Samozřejmě přemýšlím o dokoupení dalších rybek. Celkem mě zaujaly neonky červené.
Do tohoto akvárka bych chtěla přesunout hlavně ty 2 skaláry. Vím, že se jim daří ve větším počtu - 4, ale nevím, zda dokuopovat další, když bych chtěla akvárium trošku pestré.

Dofám, že nebudu ukamenována :-D předem děkuji, za vaše odpovědi:-)

Předmět Autor Datum
1) filtr - každý má svoje výhody, hlavní přednost vnějšího filtru - nezavazí v akva, vnitřní fitr -…
aldau 22.01.2013 15:05
aldau
Děkuji moc za rady :) nový
Denitek 24.01.2013 09:40
Denitek
Ty tetry měděné a neonky jsou docela dobrá volba. Skaláry by to ve čtyřech ve 155l zřejmě zvládly, a…
Y Draig Goch 23.01.2013 10:32
Y Draig Goch
I Vám děkuji za rady :) Já nevím setkala jsem se i s fóry, kde mě málem ukamenovali za to, že jsem s… poslední
Denitek 24.01.2013 09:42
Denitek

1) filtr - každý má svoje výhody, hlavní přednost vnějšího filtru - nezavazí v akva, vnitřní fitr - nikdy nevyteče :-D (což se mi u vnějšího stalo několikrát, dnes mám vnitřní a nedám na něj dopustit) ale každý má svůj oblíbený druh
2) dno - klasika říční štěrk myslim že to je 3-8 mm, nevhodné jsou jakékoliv drtě (jsou ostré), zejména pak bílé, bílo-černé - často totiž jsou mramorové nebo něco podobného.
co se týče rostlin - je nesmysl je dávat do hlíněných květináčků, krásně zakoření ve štěrku.
kořen, jak se vám líbí, samozřejmě ale přiměřeně, ne aby zabíral půl akva. Ale pozor, dle některých autorů, i akvaristů podporují růst ruduchy ve vodě, k čemuž se přikláním i já, kořen není - řasa není, kořen je - řasa je
3) vzduch. kamínek - proč ne, taky sem ho měl, vypadá to hezky, pokud nemáte filtr s nasáváním vzduchu, pak bych řekl že je to skoro nutnost, navíc se dá napojit i CO2 na přihnojování rostlin. výstup byl na motorku jen jeden (rok výroby tak 1970 :-D ) s regulací přívodu vzduchu.
4) ryby - skaláry amazonie, závojnatky - asie, parmičky - asie, tetra měděná . jižní amerika, ostatní druhy teter jsou i odjinud, závěr si udělejte sama, doporučuji projet např. www.rybicky.net (snad můžu dát odkaz)

Ty tetry měděné a neonky jsou docela dobrá volba. Skaláry by to ve čtyřech ve 155l zřejmě zvládly, ale když přidáte menší kusy k větším, mohly by se trochu uzurpovat...
Co se týče rostlin, když dáte dolů jemnější substrát a na něj klasický říční, třeba i větší průměr, rostliny zakoření i tak.
Kořen uměrný velikosti akvária, jak už bylo řečeno, s oblibou se na něm dělá řasa. Mně osobně do určité míry řasa v akváriu nevadí a ryby ji udržují v mezích, tady jde jen o váš pocit z toho.
Co se týče vzduchování, vyrábějí se i rozdvojky, stojí to pár korun, kdybyste chtěla mít vzduchování na více místech. Myslím ale, že by stačil klasický vzduchovací "kámen" ve tvaru delšího kvádru, nemusí to být malá kulička. Zamaskovat jde kořenem nebo rostlinami.
Proč by vás měl, při všech bozích, někdo kamenovat za to, že chcete, aby se vaše ryby měly dobře? To je jen chvályhodné. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru