Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Akvarium 576l

Dobry den mam dotaz budem mit akvarijni komplet 576l.Je vhodny filtr vnitřni rp-600 bude stačit .Pak budou tam žive rostliny a rybiček tak do 30 pavich oček a mečovek.Jak často davat odstatou vodu a čistit dno zvonem a kolik kbeliku zhruba.Dale jak často čistit filtr ve vodě z akvaria.A pak osvětleni tam jsou 4 zařivky t-5.Mame je nechat svitit všechny 4 celych 12 hodin .Diky za odpověd .
Upravena velikost písmen. (karel)

Předmět Autor Datum
Dobrý den, sice nevím na co všechno se vlastně ptáte (normálně je zvykem používat v tázací věta otaz…
Honza1234 09.07.2018 23:46
Honza1234
Vnitřní filtr není možné použít - leda made in home s velkým objemem. Osobně mám, ve srovnání s vaší…
PaveJan 15.07.2018 22:33
PaveJan
No, pro mě je vyměnit 13/ vody jednou za týden normální (mám 500 l), stejně tak jako jít vyvenčit ps…
Honza1234 16.07.2018 08:08
Honza1234
Samodomo určitě není špatný, ale chce to o akvaristice něco málo vědět a být trochu zručný. Při otáz…
PaveJan 16.07.2018 09:32
PaveJan
Tak já jsem (už) nehnojič. Respektive mám akvárko nastavené tak, že hnojim krmením a výměnami vody.…
Honza7654 16.07.2018 15:08
Honza7654
Úplně v klidu, když to dobře založíte, tak celé akvárko bude fungovat jako filtr. Číst, číst a číst…
Kiksfix 14.09.2018 02:46
Kiksfix
dobry den tak akvarium nakonec je 600l založene od 28 listopadu .na dne bakterie do dna koupene v ro… poslední
LORA 02.01.2019 18:12
LORA

Dobrý den, sice nevím na co všechno se vlastně ptáte (normálně je zvykem používat v tázací věta otazníky) ale vezmem to po pořádku. :-)
Filtr je to naprosto nedostačující (objem filtrační hmoty by se měl pohybovat okolo 2 - 5%) na takovýto objem a plánovanou osádku. Když tam dáte na začátku 30 živorodek, tak počítejte že za čas jich tam budete mít klidně 300. :-)
Živé rostliny násadě co nejdříve jinak vás může čekat rasová kalamita.
S těma vymenama vody záleží na mnoha okolnostech. Ze začátku, po nasazení ryb je lepší měnit vodu častěji. Po prvních zhruba dvou měsících lze zvolnit.

Začal bych na výměně 1/3 týdně, a pak bych měnil třeba jednou za dva týdny rovněž 1/3. Ale záleží to na filtraci, množství rostlin, krmení a spoustě dalších faktorů.
Odkalovani je snad ještě více individuální než výměna vody. Někdo neodkaluje vůbec jiný každý druhý týden. Dobré je neodkalovat celé dno náraz ale rozdělit si ji na části a pokaždé čistit jenom část. Filtr by se měl čístit co nejméně často. Měl by vydržet alespoň dva měsíce bez zásahu. Jinak je poddimenzovaný.

Nepište jak máte ty zářivky silné, takže těžko říct. Ale jestli tam nemáte rostliny, tak nemá smysl svítit řasám. Až tam bude tě mít rostliny, tak začněte radši na jakých 8 hodinách svícení a po tom co rostliny začnou růst můžete postupně pomalu přidávat až někam na 10-12 h.

Přeji mnoho zdaru. :-)

Vnitřní filtr není možné použít - leda made in home s velkým objemem. Osobně mám, ve srovnání s vaším obrem, pouhých 200 l akvárko a používám vnější Eheim Professionel 3 2073 = 5 litrů filtračních hmot a to mám nadupané filtrační médium EHEIM Substrat pro. Potřeboval bych jste alespoň něco jako EHEIM classic 600 2217, případně CristalProfi e1901 greenline. V obojím případě stačí, aby se živorodky přemnožily a nebo se do akvárka dostaly okružáci a je problém. Pak je nutné měnit vodu klidně i 1 x týdně. Garantuji,že častá výměna vody zajistí velmi rychlý nezájem o akvaristiku. V případě filtrů, které jsou na hraně své kapacity velice pomůže velké množství rychle rostoucích rostlin. Lepší by byl třeba Fluval FX-4. Dost často se u tak velkých akvárií používají 2 slabší filtry - třeba 2 x SUNSUN HW-703A nebo 2 x Tetra Tec EX 1200 Plus.

No, pro mě je vyměnit 13/ vody jednou za týden normální (mám 500 l), stejně tak jako jít vyvenčit psa. Chápu že někoho nebaví se o akvárko starat ale že by to vzbudilo jeho nezájem. Takže bych tak kategorický nebyl. :-)

Jinak ty filtry co doporučujete jsou dobrá volba ale poněkud drahá. Já mám pod samodomo filtr vyrobený z jiného akvárka a přepážek. Pokud není místo pod akvárkem nebo vedle něj, tak lze vlepit přepážkový filtr dovnitř akvárka. Výhodou je, že si to nadimenzujete přesně na své akva a oproti těm kanystrovým filtrům to stojí zlomek ceny. :-)

Jinak ten EHEIM Substrat pro je opravdu snad nejlepší volba co může být :-)

Samodomo určitě není špatný, ale chce to o akvaristice něco málo vědět a být trochu zručný. Při otázkách tazatele jsem to raději moc nenavrhoval. Já jsem odpůrcem časté výměny vody. Byť se zajímám o aquascaping, tak i přes to bych například nešel do hnojení EI. Je mi proti srsti týdně vylévat takové množství vody do kanálu. Nastavil jsem si akvárko tak, abych měnil polovinu vody co 3 týdny.

Tak já jsem (už) nehnojič. Respektive mám akvárko nastavené tak, že hnojim krmením a výměnami vody. Mám citlivé ryby, takže měnit 1/2 vody náraz se mi nechce riskovat, to už je na ně celkem skok. 1/3 jednou týdně je pro mě ideální, protože si tím zároveň rovnám poměr N a P. No a ta voda z akvárka se dá využít v pohodě na zalévání. :-)

EI mi přijde taky trochu jako zvrácenost. Nacpat do akvárka tolik živin a pak to hned vylévat. To mi přijde dost divná strategie.

Úplně v klidu, když to dobře založíte, tak celé akvárko bude fungovat jako filtr. Číst, číst a číst ! Půdní filtr třeba na dně akvárka a čerpadlo-oběh, nebo lépe honit to vzduchem, začít rostlinami, přidat tam bakterie - mikrofloru. Tak velké akvárko může jet i rok bez jakéhokoliv zásahu naprosto v pohodě a v podstatě pořád je li dobře založené. Megafiltry a výměny vody jsou spíše na škodu. Ve filtru stejně musíte mít tu mikrofloru. Nešetřete a nakupte knihy, staré, nové, hromady knih a čtěte. Nakonec dobrá rada zdarma. Na dno je dobrý čedič, má mnoho porů a žádoucí mikroorganismy se v nich mohou usadit. Čedič je to, čím v zimě sypou silničáři silnice. Tedy někde, bacha na škváru, nějaké písky ap. Lépe se zeptat. Když jsem se tomu kdysi věnoval, tak jsem měl ve 300 l nádržích třeba po 1000 ancitrusů menších cca 3-4 cm na holém skle a krásně to utáhnul biomolitan o objemu cca 5 l. Jen jím musí protékat voda a voda musí mít vzduch. Pokud ta provzdušněná voda bude protékat celým dnem, tak filtr jako takový v podstatě nepotřebujete.

dobry den tak akvarium nakonec je 600l založene od 28 listopadu .na dne bakterie do dna koupene v rostlinych akvarii.topny kabel 150w.nutribasis a volcano red červeny .lavove kameny červene hdně kořenu velkych .3d pozadi amazonie .dal jsem hodne rostlin rychlerostoucich.filtr jbl 1502.vnejši+vnitrřni na 250l.topneni 300w-nastaveno na 25 stpunu.skimmer na hladinu. svetla 2x led osvetleni celospetrlani.jinak ve filtru venku je take filtrčni vata a purigen .voda je už uplně čista bez zakalu i drobnych častic .rybičky jsem dal na silvestra .zhruba 30 teter a dva skalary zlate a dva kropenače .šneku hodně .jinak jsem zatim měnil 1/3 vody dvakrat za dobu od založeni .co2 davam vždy rano 16ml.děkuji všem za vaše nazory arady .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru