Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bude prosperovat tento plán?

Ahoj :)

Už dlouho uvažuji o založení nového akvária. Mám akvárium nové 200litrové akvárium, nejsem úplný začátečník, mám za sebou 2 neúspěšné pokusy o nový start v mém nyní již prasklém 84 litrovém akvárku, nyní se pokouším o "dělat věc tak jak se má" :D a teď mám za sebou asi 5 měsíců teoretickou část a teď se jaksi připravuji k závěru. Následující plán jsem sesbíral a sestavil z různých koutů akvaristických diskuzích. No, ale už k věci... Mám plán do mého nového 200L akvária nasypat směs produktů: Platinum Soil Powder 9L + Rataj PROFI SOIL, STARÉ DNO a VOLCANO BLACK (vše po 2 litrech) = Směs 15L. Do té bych zasadil Eleocharis Minima s cílem vytvořit hustý koberec po celé ploše akvária, do zadní části bych chtěl zasadit nějaký šípatkovec, mokřanku nebo nano anubias.. nic extra náročného. Svítil bych mém podomácku vyrobeném LED světle z led pásků o výkonu 100W (není problém popřípadě výkon navýšit). Hnojil bych PMDD, tekutým uhlíkem, nebo tím co mi popřípadě poradíte :DD ale CO2 zatím hojit nehodlám (protože je to prostě moc drahý a složitý) ale když bude fakt potřeba tak můžu vyrábět ze sody a kys. citronové. Do akvária mám v plánu po 2 týdnech pustit 5-7 skalár + nějaké ramirezky.. (ještě nemám jisté jaké). Filtroval bych filtem Super Aquatic LB-701. Tak co na to říkáte? Myslíte, že se to rozjede? Že to bude dobře klapat takhle pospolu? Ale hlavně co ten koberec? Rozroste se to? Někteří ríkají že jim to neroste, jiní že zase jo. Myslíte že to v tomhle substrátu s tímhle světlem a s těmahle hnojivama poroste dobře? Poraďte co je lepší použít za hnojivo nebo za substrát. Říkejte všechny zkušenosti s Eleocharis nebo s těmahle substrátama. Říkejte jak měnit vodu v začátcích, jak moc v začátcích hnojit jak sázet nebo stříhat rostliny. Děkuju moc za všechny vaše názory, rady, zkušenosti k tomuto plánu :D

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Děkuji pánové moc za rady. Rataje teda dávám pryč a napadá mě DENNERLE Nutribasis 9,6 KG a navrch n…
Oreo 08.08.2018 03:12
Oreo
No mě teda nepřijde normální dávat za dno 80 Kč/l. ;-) No problém je že ten nutribasis je nějaký jíl… nový
Honza1234 08.08.2018 08:27
Honza1234
Chapi, díky moc. Došel jsem k závěru že bych si vlastně připlatil za půl roku nehnojeni a potom bych… nový
Oreo_neregistrovany 09.08.2018 03:19
Oreo_neregistrovany
Každé dno má nevýhody. I ten liapor. Má tendenci plavat a velký kus ho vůbec neklesne. Trvá chvilku… nový
honza1234 09.08.2018 06:44
honza1234
S tím já už si nějak poradím :) lepší koupit levné a zbytek dodělat rukama aspoň to bude nějaká zába… nový
Oreo_neregistrovany 09.08.2018 17:31
Oreo_neregistrovany
Ony se ty půdy tak rychle nerozkládají. Jedná se o roky. Amazonia vydrží víc jak 3 roky určitě. Ale… nový
PaveJan 09.08.2018 18:19
PaveJan
Takže liapor ne, protože to je stavební materiál. Ale na tom všem ostatním je přelepka že je to akva… poslední
honza1234 09.08.2018 20:20
honza1234

Děkuji pánové moc za rady.

Rataje teda dávám pryč a napadá mě DENNERLE Nutribasis 9,6 KG a navrch nasypat flexiobklad nebo platinum Soil Powder 8L. Nebo by jste měli jiný nápad? Klidně řekněte už jsem to za ten půl roku měnil tolikrát že mi to nevadí :))) Platinum soil mi je všude doporučován jak na facebooku tak v prodejnách (tam to celkem chápu :D) a když jsem viděl ty fotky... krása. Četl jsem jednu vaší radu že mám dát jenom křemičitý písek.. S tím osobně dobré zkušenosti nemám, rostliny mi vždycky vyplavají, písek se mi zanášel do filtru a držel se v něm detrit. Byl to písek do filtrací. CO2 jsem si teda dle vašich doporučení udělal set ze sodastreamu. Rybky teda vypustím až za měsíc podle toho grafu, za který jinak moc děkuji. Filtr si tedy nejspíš koupím jak říkáte velký Diversa EXUS 1000. Jako hnojivo bych používal NPK tablety a bylo mi na facebooku doporučeno Seachem Flourish nebo Profiplants Complete + to PMDD po nějaké době jak jste tedy poradili, že to zpočátku není potřeba. Popřípadě ještě ty jílové kuličky :) Pořád mi ale nejde do hlavy to dno. Všude mi je doporučován platinum soil, prý to v něm roste jak zběsilé, někde zase čtu, že se po čase rozdrolí.. Co říkáte na variantu Dennerle Nutribasis 9.6KG a na to ty flexiobklady? nebo stačí i bez flexiobkladů? Protože jakmile jednou nasypu flexiobklady na nějaký substrát, nechytne se to a bude to hnít tak u to neoddělím.. Děkuju moc za vaše rady! Moc si jich vážím :)

No mě teda nepřijde normální dávat za dno 80 Kč/l. ;-)
No problém je že ten nutribasis je nějaký jíl, takže bych očekával že půjde nahoru a flexioblady půjdou dolů.. Navic se po čase vyčerpá a bude tam k ničemu. Respektive bude to obyčejné jílové dno za velký peníze. Akvarko dostane kopanec zebstraty přísunu živin a vy to budete lepit zběsilým hnojením do vodního sloupce. Proto Vám doporučuji místo těchto substrátů naučit se pořádně hnojit rovnou. Komplikujete si zbytečně život. Nevíte co od těch substrátů čekat ale myslíte že vám to zajistí krásné akvárko, jenže takhle to nefunguje. Nakonec to bude stejně jen a jen o Vás.
To je h odně divný že Vám křemičitý písek zanašel filtr. Vždyť to vůbec neplave. Podle mě byl příliš jemný jinak si to neumím vysvětlit. Při zrnitostech někde kolem 1 - 4 mm si neumím představit, že by mohly nastat vámi popisované problémy. No a co třeba liapor?
K tomu hnojení, než používat tyhle predem namíchaný hnojiva (zase spoustu marketingových keců, kterým fb lidí tak nějak snadno podléhají jak jsem si všiml), tak bych si míchal dávkoval každý prvek zvlášť. Každé akvárko je totiž jiné a má jinou spotřebu živin, proto mi přijde výhodnější si to vyladit sám. No a taky je to nesrovnatelně levnější.

Chapi, díky moc. Došel jsem k závěru že bych si vlastně připlatil za půl roku nehnojeni a potom bych za tento bonus zaplatil tím že se mi ten platinum soil rozdroli a bude z toho to bahno. Jak tady pan Honza říkal že je divné že se písek zanasi do filtru.. ano byl to zasypovy písek :D ale opravdu když jsem viděl jak rostou ty kytky v platinu tak jsem měl na první pohled jasno :) ale asi bude pravda že se časem rozdroli a určitě bude pravda že mu hnojici schopnost dojde. Dávám tedy takovou možnost, která si myslím že je dle vašich rad a zkušenosti dost dobrá. V hornbachu koupim Liapor, přečetl jsem si o něm a nevidím v něm žádný problém a do neho nasypu to osmocote jak jste mi poradili. Mám ho koupit ale také v hornbachu nebo je lepší tam jak mi pan PaveJan doporučil? A kolik ho tam dáváte? Abych zbytečně nekoupil 25kg :D s tím liaporem akorát bude práce to namočit aby to neplavalo. Ještě k tomu světlu.. 72W na 200l je akorát nebo málo? Kdyžtak řekněte ideální výkon. Budou tam použity LED pásky typu 5630 ve studené bílé tak cca 4 metrové pásky o výkonu 18W/metr. Můžu klidně pridat ještě ty červené jak jste doporučili nebo jeden RGB zapnutý na všechny tři barvy. Ryby tam dám teda až za měsíc a jako první vysadim ty nenáročné rostliny na záběh. A sem tam bych dával NPK a hnojil bych Flourishem, pmdd ani tekutý uhlik teda používat nebudu a CO2 z toho sodastreamu (mám kamaráda co má tyhlety věci... ventily atd..) Takže nic extra drahého. Prý to vydrží půl roku. Opet děkuju moc :)

Každé dno má nevýhody. I ten liapor. Má tendenci plavat a velký kus ho vůbec neklesne. Trvá chvilku déle než v tom zakoření rostliny a chce to trochu praxe při jejich sázení. No a v neposlední řadě se to velmi snadno zarovnává, takže není moc reálné chtít mít v akvárku zvlněný reliéf. Ale jak píšu všechno má své pro a proti...

S tím já už si nějak poradím :) lepší koupit levné a zbytek dodělat rukama aspoň to bude nějaká zábava :D a co k tomu světlu? Myslíte že budou bohate stačit 4 led pásky o délce 1 metr celkovým výkonem 72W? Určitě není problém pridat nebo ubrat

Ony se ty půdy tak rychle nerozkládají. Jedná se o roky. Amazonia vydrží víc jak 3 roky určitě. Ale třeba u powder verze jsem si všiml po cca roku, že se kolem kuliček objevilo nějaké to bahno. Zatím to jde odsát. Jinak půdy mají výhodu v tom, že drží tvar a ani se nehnou. A květináři jako já ocení možnost založení akvárka DSM, což s pískem a pálenými jíly moc nejde. Náročné rostliny bez půdy ani v akvárku pěstovat nejdou a nebo jsou vyslovené škaredý.

Pokud do toho nechcete valit prachy, volte méně náročné rostliny a vemte pálený jíl. Rozhodně ale ne liapor. To je stavební materiál. Unisoil/Manado plavou méně a pytel 50 litrů stojí několik stovek. To si myslím není takový hrůza. Na dno dejte si rozkreslete mřížku 6x6 cm a podle ní položte na dno tablety osmocote a podobně tak i tablety se železem. To vydrží tak rok a pak to zase pinzetou doplníte. Tohle hnojení není úplně od věci. Rostliny nemají ty kořeny jen k ukotvení, ale i k příjmu živin. Pouze hnojení do vody moc ideální není. Substrát použijte namočený alespoň pár dní. Jelikož je lehký, tak proti víření moc nepomůže ani napouštění přes misku. Můžete to napustit přes větší kus fólie. Takto lehké dno je vhodné nechat zarůst kobercem - rostlinky pak substrát hezky podrží.

Podle watů toho moc nepoznám. Každopádně 5630 je spíše starší typ diody. Do akvárka alespoň 2835. Pokud dáte kryt, tak se pásky zahřívají a právě 2835 mají dobrý odvod tepla díky integrovanému chladiči. Přepočítejte si to na lumeny. Osobně mám 4 x 90 cm pásek studená bílá, 2835, 20 W/metr. Metr toho pásku dával 2100 lumen, čili 4*0,9*2100 = 7560 lumen a k tomu jsem přidal červený led pásek 12 W/metr, vlnová délka 610-720 nm. Jsou řízené napěťově, napětí 24 V. Dal bych ještě další červený pásek, ale nedal by to zdroj. Už takhle jede nadoraz. Ten si naddimenzujte, aby nejel na víc jak 80 %. RGB je na nic. Bude tam zbytečně pálit i modrá a modré dost zajistí ty 4 pásky. Studená bíla totiž obsahuje víc modrého spektra.

PMDD klidně používat můžete. Já ho nepoužívám, protože se mi nechce a nic by mi to nepřineslo. Hlavně se mi nechce dělat žádné testy. Dobré testy jsou pěkně drahé. Pouze proužkem kontroluju dusík a CO2 dropcheckerem (ten od Dennerle je super).

Takže liapor ne, protože to je stavební materiál. Ale na tom všem ostatním je přelepka že je to akvarijní a proto jo? :-D Liapor mnohokrát odzkoušený. A spousta rostlinářů ho používá. To že náročné rostliny bez hlíny pěstovat nejdou a když že budou ošklivé je nesmysl, důkazů je spousta ;-) Prostě pokud není vyžadován přímo aquascaping jsou všechny ty substráty zbytečný.
https://rybicky.net/nadrze/19387
https://rybicky.net/nadrze/26063-sweet-dreams-of-wonderland
https://rybicky.net/nadrze/18609-koreny-a-vetve
Vzhledem k tomu že tam tazatel chce mít celkem náročné ryby a v podstatě tě bude společenská nádrž, tak si tam nebude moct dovolit nablind lít hnojiva. Proto bych mu doporučil hnojit opravdu opatrně. Nic ve zlém. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru