Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem potřebuji poradit se zakalenou vodou

Máme zakalenou vodu v akvárku a nevíme proč.Jsme absolutní amateři, vše děláme dle toho, co jsme se dočetli. Akvákro máme 1/2 roku, 56 litrů, koupené v sadě s filtrem, teploměrem nastaveným na 25 st., osvětlením (svítíme od 6:00 do 19:00), vzduchováním, umělé rostlinky. Rybiček je 15 - beta, neonky 5x, skaláři 2x, sumečci 2x, apod. Krmíme 2x denně vločkovým krmivem TropicaBasic od Dajany. Vodu měníme 1x týdně odsavačkou 25% ode dna, filtr čistíme též 1x týdně vypráním v odsáté vodě. Novou vodu doléváme po úpravě Biotopolem.Přesto se nám voda po pár dnech zakalí a povrch všeho se pokryje nepatrnou vrstvičkou zelené řasy. Co děláme, prosím, špatně? Překrmujeme? Musíme vyměnit veškerou vodu, a jak? Ještě dodám, že denně dáváme do vody 25 kapek modrého preventinu, 1x týdně Biofiltr od Dajany, 1x týdně Sera mycopur a anti-algaen.
Tuším, že je to nějaká maličkost, ale jako totální laik nejsem schopen toto rozeznat:-|. Zkusíte nám , prosím, poradit? Děkuji Rosťa.:-)

Předmět Autor Datum
Takhle - ten zákal je šedavý nebo do zelena? Na fotce se tváří zeleně, ale jestli to není ten preven…
Arutha 01.02.2010 15:12
Arutha
Díky za poučnou a vyčerpávající odpověď, pane Markel(snad jsem to nepoplet:-). Mám z Vás pocit, že t… nový
rosch 01.02.2010 21:13
rosch
čenžnu Preventin za Aguatan Ten Aquatan dávejte při každé výměně vody, tj. po odkalení. Vytahuje z… nový
Arutha 01.02.2010 23:29
Arutha
Já osobně se domnívám, že je problém i v překrmování a možná málo provzdušněné vodě. Co se týče osaz… poslední
broz.pavel 06.02.2010 20:01
broz.pavel

Takhle - ten zákal je šedavý nebo do zelena? Na fotce se tváří zeleně, ale jestli to není ten preventin.

Ad chemie:
1. přidávání preventinu - osobně nejsem zastáncem chemie pokud není třeba. 1xdenně 25 kapek je docela dost. Když už, použil bych Aquatan od Sery, to je alespoň biologický, nepředávkovatelný přípravek. Ale i ten je denně zytečný.
2. Mycopur - to je léčivo a v případě, že ryby nejsou nemocné, nemá tam co dělat:!: Dlouhodobě zatěžuje organismus ryb. Je to jak brát preventivně prášky, ikdyž jste v pohodě.
3. biofiltr - ano, vždy při výměně části vody a proprání filtru. Filtr doporučuju prát ve vodě odkalené z akvária, tím ušetříte dost bakterií, které i odstátá voda polikviduje (pokud není odstátá třeba dva týdny)
4. anti-algen - pokud se tvoří zelená řasa, je to jedna z možností likvidace, takže OK. Užívat přesně dle návodu, já ten přípravek neznám.

Co si myslím, že není dobře:
1. umělé rostliny - jednoznačně jedna z příčin řasy. Umělé kytky se sice dobře udržují a máte jistotu, že neshnijí, ale je to mrtvá věc, která akváriu nijak neprospívá. Živé rostliny naopak jednak okysličují vodu a druhak potlačují řasy - berou jim živiny.
2. skaláry - skalára je docela velká ryba a IMHO do tak malé nádrže nepatří. Pokud tam máte více velkých ryb, může být problém v "přerybnění" tj. s tím spojeným větším znečištěním vody. stejně tak pokud jsou v hojné míře zastooupené živorodky - to jsou čuňata.
3. krmení - oosbně používám krmiva od Sery nebo Hikari, případně Tetra - jsou jednak kvalitnější co do surovin a druhak mi nikdy nekalily vodu - to Dajana ano. Názory na toto jsou ale rozporuplné, rozhodně nechci být dogmatický. co se týká množství krmení - je třeba krmit tak aby to ryby během minutky sežraly a krmivo nezůstávalo na dně. méně znamená více. ale to musí každý vypozorovat sám.

Co bych udělal:
1. vyměnil kytky za živé
2. přestal užívat nadbytečnou chemii (Mycopur)
3. vodu podle typu zákalu ošetřil (pokud je zelený, tak prostředky proti řasám, nejlépe v tekuté formě) (pokud je šedavý, mléčný, pak Sera - Nitrivec - stejnou službu by mohl odvést i Biofiltr, ale nemám odzkoušeno).

Díky za poučnou a vyčerpávající odpověď, pane Markel(snad jsem to nepoplet:-).
Mám z Vás pocit, že tomu rozumíte, proto udělám vše podle Vašich rad.
Správně, ten zákal se tvářil a je zelený. Pokud jde o chemii a krmení, tak přibrzdím, čenžnu Preventin za Aguatan, vynechám Mycopur, vyškubu umělé rostlinky a vyměním za živé. Jen poraďte, prosím, jaké jsou vhodné,páč ty, které jsme měli původně(už si nepamatuji jména), tak rybičky dokonale oholily. To byl důvod, proč jsme pořídily umělé. Mám při výměně rostlin zároveň vyměnit veškerou vodu, nebo opět jen 25% ? Vyměním i krmení. Chápu dobře, že Biofiltr použít vždy po výměně vody a Anti-algen jenom když se objeví zelená řasa?
Nejdříve zkusím všechna tato opatření a potom, když se nic nebude dít zredukuji počet rybiček (mám tam nyní 10 "čuňátek" živorodek).
Ještě jednou díky. Rosťa.
Jdu na to.

čenžnu Preventin za Aguatan

Ten Aquatan dávejte při každé výměně vody, tj. po odkalení. Vytahuje z vody chlor a těžké kovy, navíc podporuje tvorbu kožního slizu u ryb, takže zvyšuje obranyschopnost - imho lepší než Preventin, který je chemický. U Aqatanu neškodí ani 100x předávkování;-)
Důležitý je dát po výměně vody nejdřív Aquatan, pak hoďku až dvě počkat a teprve potom dávat Biofiltr (nebo obdobný přípravek). Pokud byste to udělali opačně, Aquatan by zlikvidoval i nitrifikační bakterie z biofiltru.

vynechám Mycopur

jj, to by mě zajímalo, kde vám to doporučili:-) Běžně se s tím léčí vláknité plísně..

vyměním za živé. Jen poraďte, prosím, jaké jsou vhodné,páč ty, které jsme měli původně(už si nepamatuji jména), tak rybičky dokonale oholily

Tak určitě se vyplatí investovat do tuholistých kytek (anubias - dražší, ale téměř nesmrtelný, raphidophora sp., případně sagittaria sp.). Ty vydrží většinou opravdu hodně.
Jinak se vyplatí, pokud jsou v akváriu rostlinnožravé ryby (živorodky) doplňovat jim potravu. buď spařený salát atd., případně se dají koupit i vločková krmiva s vysokým obsahem rostlinné složky (Flora) a kombinovat to s klasikou. Docela to pomáhá, ryby pak nemají takové tendence se pouštět do kytek v akváriu. jinak vodu celou určitě neměnit.
Minimálně u nových kytek s evyplatí zainvestovat do hnojiva v tabletách a píchnout tabletu spolu s kytkou do substrátu - rostliny pak lépe koření a rychle zesílí.

Chápu dobře, že Biofiltr použít vždy po výměně vody a Anti-algen jenom když se objeví zelená řasa?

Biofiltr přesněji při vyprání / čištění filtru. Funguje tak, že do filtračních médií dodává nitrifikační bakterie, které se při čištění zničí. Tyto bakterie jsou životně důležité pro chod akvária - likvidují biologický odpad, rozkládají škodliviny atd.
Co se týká přípravků na řasy, tekuté jsou většinou likvidační, a rozhodně na "zákal ve vodě" budete potřebovat tekutý. Jako dlouhodobější prevenci proti tvorbě řasy jsou lepší tablety (účinkují déle). Nicméně když se vychytá optimální poměr teplota : světlo : počet kytek : počet ryb, není žádná prevence potřeba:-)
Jo a bacha na řasožravé ryby, je lepší je dát po dobu likvidace bokem anebo co nejvíc viditelné řasy sundat mechanicky, ať se nepřiotráví...

Mám z Vás pocit, že tomu rozumíte,

Ale kdepak, já jsem taková lama:-D Pak poreferujte jak to dopadlo...přeju rychlý úspěch;-)

Já osobně se domnívám, že je problém i v překrmování a možná málo provzdušněné vodě.
Co se týče osazení umělou rostlinou, to bych neviděl tak strašně, na to je dobré, mít ancíky v nádrži.
Každopádně na tolik ryb mít akva 50 litrů je opravdu málo, já osobně bych pořídil větší.
Větší nádrž není tak náročná na údržbu.
P.S. krmit tak 4x za týden by mělo být akorát a spíš jen tolik, kolik rybky sežerou a nikoli překrmovat.
PB

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru