Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vhodné dno pro Ancistrusy

Dobrý den
Narazil jsem zde na názor,že ostré dno je nevhodné pro Ancitrusy.Prosím tedy o radu,které koupit,zřejmě nějaké oválky.Nerad bych ho koupil a vyměnil a pak se dočetl,že křemičité je špatné nebo mramorové dělá neplechu.Krom Ancitrusu máme mečovky,závojnatky,neonky,panceřnika,živé rostliny.
Jaké dno-http://www.akva-tera.cz/akvaristika/pisky-drte-sub straty/?start=0

Předmět Autor Datum
Nemusí to být oblázky, já mám všechny ancíky na štěrku a břicha odřený nemaj:-D Spíš bych je nenechá…
Réza 29.01.2012 18:10
Réza
No,dítě chtělo akvárko,odborníci v obchodě poradili co a jak.Ted čtu co všechno je špatně a když jim…
xtuta 29.01.2012 18:20
xtuta
No...já mám povětšinou na dně ten bílý štěrk a přes to říční oblázky, ale třeba jen v části akvárka,…
Réza 29.01.2012 19:32
Réza
15 ryb,40 l akvárko,25-27°C,přepadovej filtr s těma váčkama uhlík,dusík+houbička.Přídavný vzduchován…
xtuta 29.01.2012 19:50
xtuta
40 litrů je pro závojnatky sakra málo, už jen proto, že docela vyrostou a taky proto, že 40 litrů za…
Réza 29.01.2012 20:03
Réza
Ted tam mají 23°C.Jsou tam tři ty závojnatky.Někde jsem četl,že rostou uměrně k prostředí,takže by s…
xtuta 29.01.2012 20:15
xtuta
Já vás nechci nutit k tomu, abyste se jich zbavil, ale upřímně, myslím si, že by to pro ně bylo lepš…
Réza 29.01.2012 20:25
Réza
Přesně tak, radši bych závojnatky zkusila vrátit, nebude to dlouho trvat a začnou být nemocné, umíra…
Evva 29.01.2012 20:38
Evva
JJ...další věc to měnění vody:-D Ten filtr musí bejt asi fakt výkonnej, že tam z toho nemáte žabinec…
Réza 29.01.2012 20:48
Réza
Jo a napadlo mě, že kdyby je pán vrátil do zverimexu, tak aby si je nekoupil nějakej vocas a nestrči…
Réza 29.01.2012 20:52
Réza
Já vím, že je to uzavřené a měsíc prošlé, ale musím dodatečně poděkovat, že mám konečně vizuální ilu…
Y Draig Goch 25.02.2012 18:01
Y Draig Goch
Akvárko je furt to stejný,je mé první,zatím všichni (zdraví).Uvažuji o tom,že pořídím rozměrově stej…
xtuta 25.02.2012 18:33
xtuta
To my si přece myslíme taky, jde jen o ochotu nechat si poradit...netvrdim, že jsme tu super extra o…
Réza 25.02.2012 21:14
Réza
Jo některý pochcipali z prvotního osazenstva na krupičku,kterou tam zanesly rybky koupený tam,kam už…
xtuta 26.02.2012 04:08
xtuta
Chtěla bych jen podotknout, že když si člověk nějakou nemoc "přinese" s novýma rybama, tak pokud maj…
Réza 26.02.2012 13:34
Réza
Chyba u prodejců bývá velmi častá a víte proč? Protože chovatel, který se třeba náhodou dostane k té…
Y Draig Goch 26.02.2012 14:47
Y Draig Goch
Howg!:-D poslední
Réza 26.02.2012 15:40
Réza

Nemusí to být oblázky, já mám všechny ancíky na štěrku a břicha odřený nemaj:-D Spíš bych je nenechávala na písku...ale jestli se vám víc líběj oblázky, tak proč ne. Jinak jen tak mimo mísu, ty závojnatky máte společně s ostatníma rybama? Já jen, že to neni moc vhodná kombinace;-)

No,dítě chtělo akvárko,odborníci v obchodě poradili co a jak.Ted čtu co všechno je špatně a když jim to říkám,tak se hájí,že nemám věřit řečem z internetu.Takže jsem akorát nasranej a nevím co je dobře a co je špatně a nehodlám jít studovat nějakou Akva vysokou školu.:-/
Ty rybky se každopádně nijak nenapadaj,tak nevím co je špatně.V obchodě jsem je bral všechny najednou,takže věděli,že budou spolu.
Mužete mi doporučit nějaký odkaz z toho obchodu co si mám objednat za to dno,děkuji.

No...já mám povětšinou na dně ten bílý štěrk a přes to říční oblázky, ale třeba jen v části akvárka, jen tak pro oko. Ono je to podle mě celkem jedno, rostliny v tom rostou dobře i bez písku, žádný rybě to neuškodilo. Jestli můžu říct zase já svůj názor, tak "odborníkům" v obchodech nevěřte ani nos mezi vočima:-D Oni tam jsou jen proto, aby to všechno prodali, jsou schopný vymyslet si tam na koleni úplnou kravinu, která dost často vede k záhubě dotyčnýho chovance, navíc jsou to často nějaký brigádnící, který tomu nerozuměj atd atd...informace na netu mi přijdou důvěryhodnější.
Co se týče těch závojnatek, tak když to hodně zobecnim, tak potřebujou jinačí podmínky pro život, než zbytek osazenstva. Kolik máte v tom akvárku stupňů? Závojnatky jsou do studený vody bez topítka, některý nepřešlechtěný druhy můžou bejt i v jezírku přes zimu pod ledem a naopak třeba ty mečovky by radši tak 25°C. Kromě toho závojnatky jsou takový vodní prasata a hodně znečišťujou vodu a vylučujou velký množství dusíkatých látek, který můžou být pro některé citlivější ryby i toxický. Jak je to akvárko velký? Závojnatky spíš tak do 100 litrů a výš. Taky potřebujou jinačí krmení, vločky typu tetramin, tetrarubin apod. pro ostatní ryby pro ně nejsou vhodné a rozhodně to žerou, když je krmíte všechny najednou:-D

40 litrů je pro závojnatky sakra málo, už jen proto, že docela vyrostou a taky proto, že 40 litrů za chvilku hodně znečistěj. Ty teploty jsou pro ně moc, kdybych mohla poradit, tak bych je oddělila minimálně do stovky a bez topení, nebo je dala někomu, kdo má vhodné podmínky. Na teplotu si sice částečně můžou zvyknout, ale budou žrát se všema rybama všechno to krmení, krom toho pro býložravý ryby a často z toho pak mají problémy s trávením a plynovým měchýřem, což zní takhle sice banálně, ale ona taková ryba pak plave břichem vzhůru a nemůže se potopit:-D Jinak ten štěrk je v pořádku, neměnila bych ho, ancíkům vadit nebude;-)

Ted tam mají 23°C.Jsou tam tři ty závojnatky.Někde jsem četl,že rostou uměrně k prostředí,takže by snad z nich neměl být moby dick.Ony jsou krásně oranžový nechci je dávat pryč. Tak štěrk nechám,díky.Vodu jim měním třetinu pryč po měsíci za odstátou,koupil jsem odkalovač,aby tam nebyl bordel.Budu sledovat bříška :-D. Děkuji za konzultaci.

Já vás nechci nutit k tomu, abyste se jich zbavil, ale upřímně, myslím si, že by to pro ně bylo lepší. Rostou úměrně k prostředí, což znamená, že když je prostor příliš malý, tak prostě zakrsnou. To, že jsou krásně oranžový je sice moc hezký, ale ve 40 litrech to moc nevidim. To s tim plynovym měchýřem je často nenávratná degenerace, měly by žrát krmení pro ně určený. 23°C je pro ně pořád moc a pro zbytek už zase málo, takže kompromis nic moc. Ale což, je to vaše akvárko;-)

Přesně tak, radši bych závojnatky zkusila vrátit, nebude to dlouho trvat a začnou být nemocné, umírat, to pro děti není hezký pohled. Je zajímavé, že tady řešíto dno, osvětlení, ale vážnější věc, že máte totálně přerybněno, to ne :-x A měníte vodu jednou za měsíc :?::?::?:

Já vím, že je to uzavřené a měsíc prošlé, ale musím dodatečně poděkovat, že mám konečně vizuální ilustraci k tomu, jak NEZAKLÁDAT akvárium... aneb co je tu špatně? Skoro všechno.
Při pohledu na to, jak akva navíc ke všemu zabírá ještě i hrad (a vím jak je velký, naše větší závojnatka - mimochodem, má 20 cm, teď jsme ji měřili (menší má jen 16 cm) - ho s oblibou vyvracela a kácela, takové podvečerní posilování... než jí byl odebrán, teď si hraje s filtrem...), dělo, čtyři nebo pět fláků břidlice se ptám - kde je ten člověk, co to všecko prodal? Chci ho zaměstnat! :-D Muselo to stát hříšný prachy a kde nic, tu nic. Neonek je málo, měly by být v hejnu alespoň o 10 kusech, jinak budou vystreslý a bez barvy... do tohohle akva tak 12 neonek, pět mečovek a dva pancéřníky a spánembohem nějakého menšího anclíka (který bude na stará kolena mít taky 15 čísel a ani se tam neobrátí... 40l, to by mělo být cca 50x30x30?) - u mně byste víc prostě nedostal.
Ad "vysoká akvaristická" - tak kupříkladu já osobně mám za sebou několik profi školení a necelých 30 let praxe... a víte proč UŽ neprodávám? Protože to by se člověk zvencnul.
Docela by mě zajímal update... já vím, rybám se daří, všichni se mají rádi, závojnatky vůbec nerostou... voda se nekalí, žádné řasy... :-D
Tož, přeju hodně štěstí.
Ha, já to věděl! Když něčí nick vidím 6x, zapamatuju si ho... to by mě medle zajímalo, jestli tohle 40l akvárium je nové 40l akvárium nebo staronové 40l akvárium? A pokud má zadavatel místo na 2 x 40l, tak proč ne rovnou 100l?
http://akva.poradna.net/q/view/2544-vhodna-zarivka -do-akvarka

Akvárko je furt to stejný,je mé první,zatím všichni (zdraví).Uvažuji o tom,že pořídím rozměrově stejné-kvuli osvětlení,ale vyšší,tak na 70-80l.Jestli to sklenář dokáže vytvořit,vzhledem k tlakum vody,aby to neprdlo.Jinak mě to nechává klidným,že ze mě zde děláte blbce.Holt tak si tady u nás žijem,jdete do obchodu k odborníkum,tam vás vybaví.Když se člověk pak na něco zeptá na foru,je za hnupa.A když se zmíním u prodejce,tak ten mi řekne,že je to na netu samej chytrej kretén.Z těch komentářu od Vás si beru to pozitivní,ale myslím si,že největší chyba je u prodejcu.

To my si přece myslíme taky, jde jen o ochotu nechat si poradit...netvrdim, že jsme tu super extra odborníci, ale přecejen neděláme to jen jako brigádku a možná o tom i něco málo víme. Tady nikdo nemá potřebu dělat z někoho blbce, ale zase nás nenechává klidnými, že jsou někde zvířata v nevhodných podmínkách a že to majitel nehodlá dát do pořádku...protože když to vezmu kolem a kolem, tak je to týrání zvířat. Zkuste se ozvat za pár měsíců, v jakym budou závojnatky stavu a jestli chcete, klidně se s vámi vsadim na výsledku;-)
Jestli uvažujete o koupi stejnýho akvárka, tak radši kupte alespoň 100 litrový a šoupněte tam zvlášť ty závojnatky a zajistěte jim vhodný prostředí.
Jo a jen tak mimochodem, v jinym vlákně (jednalo se o osvětlení)jste popisoval akvárko s úplně jinym osazenstvem...takže zatim všichní pochcípaný, vyměněný, nebo máte ještě jedno akva? Já tomu moc nerozumim...

Chtěla bych jen podotknout, že když si člověk nějakou nemoc "přinese" s novýma rybama, tak pokud mají ostatní dobrou a nenarušenou imunitu, tak je to neskolí. Ale tady asi chcípat budou, protože jste kvůli závojnatkám, který tam nemaj co dělat snížil teplotu, a ta je pro ně stejně pořád moc vysoká a pro živorodky zase už moc nízká...zejména krupička se vyskytuje nejčastěji v nevhodných podmínkách...v těch vhodných se "ztratí". (je to dáno teplotou vody, krmením atd atd...) Nezlobte se na mě, ale vy si nenecháte poradit a vaše akva je ukázkou toho, "jak to nemá vypadat".
To, že je člověk začátečník a v prodejně blbě poradili, chápu...učenej z nebe nespad. Ale druhá věc je neochota dát to do pořádku. Je to kvůli penězům, co jste do toho dal, nebo je vám to šumák? To akvárko je skutečně nevhodný a mělo by se od základů překopat, rostlinama a těma šílenejma "dekoracema" počínaje, teplotou a samotnejma rybama konče...
Já nemám problém vám ochotně poradit...

Chyba u prodejců bývá velmi častá a víte proč? Protože chovatel, který se třeba náhodou dostane k téhle práci - a teď mluvím z vlastní zkušenosti - z toho do půl roku nervově zkolabuje. Do většiny prodejen (hlavně Pet Center, ale i tam lze narazit na výjimky) se najímají lidi "z ulice". ení problém si informace nastudovat, ale musí se chtít, bohužel pokud na tom zaměstnavatel netrvá a nechce se... A pokud ten člověk má nějaké zkušenosti a není mu zcela lhostejný osud zvířete a dostává sodu od zaměstnavatele "Tak proč jste to panu XY neprodal?" - "Protože chtěl 4 neonky a k nim dvě závojnatky do 30l a to prostě nejde!" - "Ale mohl jste utržit XXX peněz!" - "Ale jak by to dopadlo?" - "Nezájem!" ... tak se na to samozřejmě vyprdne, protože to je věčný a marný boj.
Jinak, akva 80l se vyrábějí běžně, takže by neměl být problém ho získat, klidně i od sklenáře... a když se dobře zavede, dobře zařídí a dobře opečovává - říká někdo, kdo dnes při odkalování odtahal 160l vody (80l dovnitř, 80l ven... někdy ty ryby skoro nesnáším... :-D ) - je akvárium bezproblémová příjemná podívaná.
Mimochodem, třeba krupičku jsme nikdy neměli a to ani neproháním koupené ryby karanténou. Pravda, nakupujeme tak jednou za 3 - 5 let, když nám něco "konečně" vymře a jen u lidí, kterým můžu důvěřovat... ale když si prolistuju záznamy, úhynů na nemoci máme opravdu minimum. Není od věci, vést si evidenci informací - ze začátku možná trochu nuda, ale časem člověk zjistí, že je to fajn.
Přeju hodně štěstí a opravdu - i jak říkala Réza - to akva potřebuje komplet předělat a závojnatky potřebují svoje. Vraťte je, prodejte někomu jinému, do 80l nasázejte spoustu teplomilných živorodek a bude to nádhera.
Jinak velmi dobře zpracovaný a úhledný web s důvěryhodnými informacemi je www.rybicky.net - najdete tam informace k chovu všeho oploutveného, teploty, prostorové nároky, sociální nároky... a mně se tam zatím nepodařilo najít žádnou markantní chybu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru